Lychnari 34 (2020), nummer 2

Griekse zomer geopend?

L2020 2Lege Griekse stranden en stille dorpen klinkt als een droom voor veel Griekenlandgangers, in combinatie echter met gesloten hotels, taverna’s, cafés en niet functionerend openbaar
vervoer wordt het een ander verhaal. Mochten er al mensen gedacht hebben toch te gaan, dan was dat gewoon onmogelijk, Griekenland was onbereikbaar geworden door het sluiten van de grenzen. De Griekse regering had al gauw door dat de koronoïós een groot gevaar betekende voor de volksgezondheid. Door de snelle lockdown bleven Italiaanse en Spaanse toestanden de Grieken bespaard. Bij het verschijnen van dit zomernummer opent het land langzaam zijn grenzen weer voor vreemdelingen. Een verheugend feit voor verweesde filhellenen, maar zeer zeker ook voor de Grieken zelf, die voor zo’n belangrijk deel afhankelijk zijn van het toerisme. Hoe de nieuwe vrijheid uit zal pakken zullen we gauw genoeg merken, want de coronageschiedenis is als een snel rijdende trein. Deze aflevering van Lychnari heeft ook al veel gepasseerde stations, maar dat was niet te vermijden. Wel is dit een heel goed gevuld nummer met z’n 68 pagina’s boordevol inspirerende verhalen en zeg maar gerust de dikste Lychnari die ooit verschenen is (bewaarexemplaar!), een cadeau voor u in moeilijke tijden. We wensen u allen een goede zomer.

De redactie

Inhoud

Een zeldzaam succesverhaal in coronatijd

Door tijdig ingrijpende maatregelen te nemen kwam Griekenland naar voren als een van de succesrijkste landen in het bestrijden van de coronacrisis. Welke factoren daar een rol in hebben gespeeld, vertelt Agnes Dijk.

Lockdown in de bergen

Shereen El Sherbini ontvluchtte nog net op tijd met haar dochters de coronacrisis in Amsterdam, om de lockdown in het dorp van haar man door te brengen. Een verslag. Lees hier het hele verhaal.

De poriën van Moeder Aarde

Wat zich allemaal onder onze voeten afspeelt als we door Griekenland lopen, fascineert Douwe Laansma enorm. Hij fotografeerde de plooien van het aardoppervlak en vertelt over het onderaardse leven.

Bezielende, verbindende kunst

Al vele jaren is kunstenares Nancy Kroon gegrepen door de Griekse mythologie, die ze tot voornaamste onderwerp van haar schilderijen heeft gemaakt. Ruud Heuzer sprak met haar in haar atelier.

Van kwaad tot erger

Toen Lienke en Anke van Nugteren hun huis in de bovenstad van Syros kochten, maakten ze zich nog niet zo druk over de bepaald niet zo fraaie scheepswerf van het eiland. Hoe in de loop van de jaren hun zorgen toenamen, zetten ze nu uiteen.

De beste premier die Griekenland nooit had?

Deze zomer is het precies 100 jaar geleden dat een bijzonder politicus, Ion Dragoumis, in Athene vermoord werd. Patrick Gouw dook in zijn geschiedenis.

Feiten en verhalen rondom de feiten

Als 18-jarige kwam de vader van Maria Ikonomopoúlou in Dachau terecht. Zij vertelt wat dat voor zijn verdere leven en voor zijn gezin betekend heeft en hoe zij zelf jaren later Dachau bezocht heeft.

Pontus is geen verleden tijd

In het verlengde van haar artikel over het leed van de Pontische Grieken in het vorige nummer sprak Katinka Magusin met vader en dochter Triandafyllidis wier achtergrond in Pontus ligt.

Een dozijn olijfbomen

Hoe Peter Dicker zich de eigenaar waande van een stuk grond met olijfbomen erop en het toch niet bleek te zijn...

Griekse Zweed maakt bijzondere road movie

De cineast Babis Tsokas maakte een film over de man die model gestaan heeft voor Zorbás. Frans Happel bezocht de première in Kalamata en sprak met de filmer.

Stymfalia, van moeras tot Natura 2000-gebied

Over de bijzondere natuurlijke gesteldheid van dit gebied in het noordwesten van de Peloponnesus en de mythen die er geboren werden, vertelt Hans Verheij.

Griekse sporen in het huidige Zuid-Italië

Hans Overduin geeft een verklaring voor het feit dat de best bewaarde Griekse tempels in Zuid-Italië te vinden zijn.

Muurdraakjes op de Cycladen

Karlè Sykora signaleerde tijdens wandelingen op Naxos de hardoen, een bijzondere soort hagedis.

Rubrieken

De schrijver | Anton Brand | Mario Molegraaf over Anton Brand die een zinderende novelle schreef over een liefde in Athene.

Lied | Sofia Avramidou | Han Collewijn ontdekte onlangs de prachtige stem van Sofia Avramidou. Hier zingt zij het traditionele lied Thalassaki mou.

Matiës | Griekenland-Nederland | Overeenkomst en verschillen in de aanpak van het coronavirus | Lockdown | Alle kafenia dicht

Uit de Griekse keuken | Pisía me patata | Elefteria Triandafyllidis die met haar vader aan Katinka Magusin over hun Pontische achtergrond vertelde schreef speciaal een recept uit de Pontische keuken van haar voorouders.

Agenda

Boeken | Inge Manousakis las en bespreekt het pas verschenen 'Zij die geliefd zijn' van Victoria Hislop. Mario Molegraaf  bespreekt twee boeken: 'Een steen in de beek verveelt zich niet', een postuum uitgegeven keuze uit de gedichten van Tom van Deel en 'Het land van de handen' van Luuk Gruwez. Marietje Wennekendonk schrijft over 'Ontmoetingen in Griekenland' van Erika Zöllner, berichten over 'Droom of daad' van Fik Meijer en 'A Theatre of Dreamers' van Polly Samson. 'Van Alfa tot Zeus' was uitverkocht, maar is herdrukt!

Muziek | De outi | Michiel Koperdraat schrijft dit keer over het instrument de outi, stammoeder van vele luiten.