Lychnari 37 (2023), nummer 3

L2023 3

Bonte herfstbladeren

Brand had weer de hoofdrol afgelopen maanden in de Griekse zomer en is er een onlosmakelijk onderdeel van geworden, kun je langzamerhand wel stellen. Hier en daar en overal laaiden bosbranden op, vaak onbeheersbaar onder de invloed van krachtige winden, met evacuaties van bewoners en toeristen als gevolg. De Griekse
brandweer was en is nog steeds niet opgewassen tegen de vlammenzeeën, hulptroepen uit diverse Europese landen moesten assistentie verlenen. Ook in de Nederlandse media werd uitgebreid aandacht aan de branden besteed, vooral aan die op zuid-Rodos, vanwege de vele Nederlandse toeristen die er acuut door bedreigd werden.
Deze permanente ramp hield andere belangrijke gebeurtenissen in Griekenland enigszins uit het zicht. Dit Lychnari-nummer wil een aantal daarvan de aandacht geven die ze verdienen, zoals de parlementsverkiezingen van mei en juni jongstleden en de grote overwinning door Kyriakos Mitsotakis, ze worden intensief nabesproken. In de rubriek Matiës een Griekse blik op de opstanden onder de plaatselijke bevolking van diverse eilanden, die de inbeslagname van favoriete badstranden door de parasolligbeddenmaffia zat is, en op de nieuwe wet die
Grieken van over heel de wereld de mogelijkheid geeft deel te nemen aan verkiezingen in het Griekse moederland. Ook aandacht voor de opstand op het Polytechnío (Technische Hogeschool) die aanstaande 17 november 50 jaar geleden plaatsvond en die het begin van het einde van het kolonelsregime inluidde. De herdenking kreeg door de jaren heen een brandbare lading die elk jaar voor incidenten zorgt. Op 8 en 15 oktober worden de gemeenteraads- en burgemeestersverkiezingen gehouden. Een stad die erg toe is aan een ander, actiever bestuur is Thessaloniki. In het artikel Gemiste kansen voor Thessaloniki kunt u lezen waarom. We heten hierbij de auteur ervan, Tasos Papadópoulos, welkom als schrijver van een nieuwe rubriek, vanaf het komende nummer, Hier Thessaloniki.
Verder dwarrelen bijdragen over archeologie, literatuur, natuur, film en kook- en liedkunst op u neer, als bontgekleurde herfstbladeren.

De redactie

Inhoud

Griekse verkiezingen een mokerslag voor links?

Patrick Gouw bespreekt de winnaars, verliezers en nieuwkomers in het Griekse parlementaire landschap.

De gemiste kansen van de stad Thessaloniki

Archeoloog en stadgids Tasos Papadópoulos kent zijn stad als geen ander, maar ziet ook wat er veel beter zou kunnen. | Lees hier het hele verhaal

Polytechnío 2023

Dit jaar is de opstand van het Polytechnio, die het begin van het einde van de junta inluidde, 50 jaar geleden. Hero Hokwerda gaat in op de historische betekenis van deze gebeurtenis en de mythes waarmee zij is omgeven.

De wedergeboorte van het Karla-meer

Op een tocht door het vasteland van Griekenland stuitte Hans Verheij plotseling op een enorm meer, dat op de kaart niet is aangegeven. Hij ging op onderzoek uit.

Filmset Griekenland

Griekenland is bij filmmakers geliefd als decor. Wytske Roodbergen bespreekt een aantal films waarbij het Griekse landschap een rol speelt.

Zeegrasbanken veren als waterbedden

Ieder die weleens in de Griekse zeeën heeft gezwommen zal het herkennen, die akelige slierten rond de benen. Maar voor het leven in de zee is zeegras van grote betekenis, zo laat Douwe Laansma zien.

Nieuwe directeur voor het Nederlands Instituut Athene

Ann Brysbaert vertelt in antwoord op vragen van Lychnari over haar plannen met het NIA.

1.000 m2 tijd

Maria Ikonomopoúlou zag de documentaire die Maro Anastopoúlou maakte over een Nederlands opgravingsproject op de Peloponnesus en sprak met de maakster.

Verering

In zijn serie over standbeelden in Athene bespreekt Wim Oudshoorn ditmaal een tweetal beelden van Maria Callas.

Dimosthenis Voutyrás, een verguisde verteller

Vertaler Grieks Reinold de Vries pleit voor eerherstel van deze schrijver die actief was in de eerste helft van de vorige eeuw, en vertaalde diens eerste korte verhaal.

Alkibíades, Grieks of Latijn?

Marietje Wennekendonk verbaasde zich over de wijze waarop Ilja Leonard Pfeijffer de naam van de hoofdpersoon van zijn nieuwste boek uitsprak. Hoe zit het met onze uitspraak van Griekse namen?

Rubrieken

Lezers schrijven | Olifanten op Tilos - Op Tilos zag Franka van der Loo tot haar verbazing dat op dat eiland een olifantenmuseum is.

Pikilía | Kijktip voor allerhande Griekse programma’s via Ertflix; In memoriam Yannis Markópoulos; Griekse instrumenten te koop; Nog geen boekjes ‘Werkwoorden in vorm’ aangeboden.

Reacties

Lied | De arme bouzouki van Loukás Daralas - De bouzouki van Loukás Daralas zou worden overgedragen aan museum Het Vleeshuis in Antwerpen. Wim Oudshoorn was er getuige van.

Matiës | Politiek en metapolitiek - Nikos Konstandaras vergelijkt Britten en Grieken na referendum | Kieswet zonder restricties - Fervent voorstander van een kieswet zonder restricties voor expats is Nikos Economides, zelf zo’n expat. | De ‘handdoekenbeweging’ voor vrije stranden - Inwoners van toeristische eilanden pikken het niet langer dat hun stranden niet vrij toegankelijk zijn voor iedereen. Yorgos Lialios beschrijft de ‘handdoekenbeweging’.

Boeken | Een familie & een Griekse god, Inge Manousakis | Arrested song, Patrick Gouw | Noord-Griekenland, Marietje Wennekendonk | Berichten | Signaleringen

Uit de Griekse keuken | Kolokithokeftedes - De keuken van haar oma, waar Vicky Christidou vele uren van haar jeugd doorbracht, inspireerde haar dit keer tot verrukkelijke courgette-pannenkoekjes.

Agenda