Lychnari 8 (1994), nummer 3

L1994 3

Inhoud

De Kleinaziatische Grieken en het Griekse moederland

De Kleinaziatische Catastrofe bracht in 1923 anderhalf miljoen Griekse vluchtelingen naar het moederland. Sofronis Chatzisavvidis schetst de culturele invloed van deze toevloed van mensen met een andere kijk op de wereld.

Politiek en publiek van Mikis Theodorakis

Mikis Theodorakis is beroemd door zijn muziek en soms omstreden door zijn eigenzinnige wisselingen in politieke sympathieën. Vele partijen hebben in de loop der jaren zijn voorkeur gehad. Ingebord Beugel beschrijft en verklaart zijn wijzigingen.

Tranen voor Axion Esti

Koor en orkest van het Stanislascollege in Delft studeerden het in Griekenland zeer bekende werk "Axion Esti" in. De tekst is van de Nobelprijswinnaar Odysséas Elytis, de muziek van Mikis Theodorákis. De uitvoerenden - die geen Nieuwgrieks kenden - voerden het werk zowel in Nederland als in Griekenland met succes uit, schrijft Kees Mijnten.

Kunstkatern: Yannis Koutsouradis

De beeldhouwer Yannis Koutsouradis vond een methode uit om zijn aan de buitenlucht blootgestelde beeldhouwwerken te voorzien van kleurig glasemail, waardoor de kleur duurzaam wordt. Hij woont nu al jaren in Nederland . Door Riek Weijand.

Miltos Sachtouris, portret van een 'dwaze haas'

De poëzie van Miltos Sachtouris schrijft een bijzonder soort surrealistische poëzie met een tragische toon. Andriëtte Stathi-Schoorel voerde ter kennismaking een gesprek met de dichter.

Gesprek met Nena Venetsanou

Deze vertolkster van het Griekse "kunstlied" wil een harmonie bereiken tussen poëzie en dichtkunst. Zij schrijft ook zelf liederen. Andriëtte Stathi-Schoorel zoekt haar op in Athene en probeert haar relaties tot het Griekse lied weer te geven.

Trainer in Griekenland, een gesprek met Thijs Libregts

Thijs Libregts is in Griekenland al bij verscheidene voetbalclubs trainer geweest. Hij leerde snel Grieks om beter om te kunnen gaan met Griekse voetballers en Griekse voetbalclubs. Er bestaat daar een heel andere manier van leven, ook in de voetbalwereld. Door Kees Klok.

Manos Chatzidakis 1925-1994

Hero Hokwerda neemt afscheid van Manos Chatzidakis, één van de grote eigenzinnige Griekse componisten, die op 69-jarige leeftijd is overleden. Zie ook het interview in Lychnari van juni 1990.

Stapje terug voor een oude droom

George Handziioannou werkte jarenlang bij de researchafdeling van IBM in de VS. Daarna stapte hij over naar de universitaire wereld: Hij werd hoogleraar polymeercyhemie aan de Groningse universiteit. Mariëtta Ionannidou spreekt met hem.

Vaste rubrieken

Polygoon - Conny Keessen: Grieks EU-voorzitterschap afgesloten - Europees Hof en FYROM - Opschudding rond kabinetswijziging - Bomaanslagen op Rhodos.

Uit de Griekse keuken - Stavriana Livadarou: Karydopitta (walnotenkoek).

Hier Athene - Frans van Hasselt: Wegretoucheren.