Lychnari 18 (2004), nummer 5

L2004 5

De Lychnari-prijs voor de Griekenlandreiziger met het grootste doorzettingsvermogen gaat dit jaar naar het meisje met de hond dat zich door niets en niemand liet tegenhouden en kriskras door hondonvriendelijk Europa trok om haar geliefde Peloponnesus te bereiken. Lees haar dagboek. Met in dit kerstnummer nog meer staaltjes van onbaatzuchtige Griekenlandkiefde: van de man die een heel Grieks eiland opknapte, via de afgezette koning die zijn laatste dagen slteet in foustanella en de kunstenares die de |Griekse taal probeert te schilderen, tot de Nederlander die de Griekse stoepen trotseerde met zijn rollator. Er zijn nog veel meer Griekse verhalen voor onder de kerstboom, maar pakt u zelf maar uit. Χαρούμενες γιορτές!

De redactie

Inhoud

Eleni van Thódoros Angelópoulos

Deze maand ging de nieuwste film van de grote Griekse cineast Angelópoulos in première. Sofoula Schalkwijk bezocht de voorpremière en sprak met de filmer.

‘Vertalen is een magisch proces’, de taalschilderijen van Alexandra Zoi

Kunstenares Alexandra Zoi verbeeldt in haar schilderijen vooral taal en letters. Paula Molenaar zocht haar op in haar atelier.

Onze Paralympics in Kalamata

Veel is er dankzij de Olympische Spelen en de Paralympics ten goede veranderd, maar niet overal in Griekenland. Lies de Visser en haar man reisden rond met een rollator...

Ontwikkelingswerker op Kythira

Sinds 1961 woont Jurjen Koksma al op Kythira en hij is er een lokale beroemdheid geworden. Marietje Wennekendonk ontrafelde in gesprek met familie en bekenden van Koksma het hoe en waarom van zijn werk.

De Panayía Myrtidiótissa

Jurjen Koksma vertelde graag en vaak verhalen en legenden van het eiland Kythira. Ton Lagerweij bewerkte zijn verhaal over de vondst van een bijzondere icoon.

Dagboek van een hondse reis

Met een grote zwarte hond per openbaar vervoer naar Griekenland. Dat wilde Tania Happel per se volbrengen. Ze beschrijft vin (in) haar dagboek welke obstakels zij tegenkwam.

De Akropolis in Bamberg

De laatste jaren van zijn leven sleet Koning Otto ver van zijn geliefde Griekenland, in Bamberg. Daniël Koster ging erheen en bezocht het paleis waar het koningspaar woonde.

De man die in Griekenland de country introduceerde

Athene kent een radiozender waar elke avond country & western gedraaid wordt, met een dj met een fluwelen stemgeluid. Sofoula Schalkwijk ging een kijkje nemen in zijn café Onokio.

Vaste rubrieken

Polygoon Conny Keessen

Hier Athene Frans van Hasselt Elke dag bezoekdag

Pikilia

Hier Nicosía Leonora Cok Vogelvrij

Op Kantoor Stella Alepoudaki

Lied Michiel Koperdraat Yedí Koulé

Uit de Griekse keuken Marjoleine de Vos Wild

Boeken met o.a. In memoriam Didó Sotiríou en bespreking Kruispunt

Agenda