Lychnari 6 (1992), nummer 4

L1992 4

Inhoud

De betrekkingen tussen Griekenland en Nederland na 1974, een moeizame relatie

De boycot van Nederlandse producten die in Griekenland op 21 februari begon had als directe aanleiding het standpunt van Nederland t.a.v. "Macedonië", maar had diepere oorzaken die ver terug in de tijd liggen, aldus Phaedra Kapteijn.

Het Griekse gelijk: Griekenland en de kwestie Macedonië

De politieke crisis rond Macedonië die de laatste jaren ontstaan is komt niet uit de lucht vallen. W. van Loon geeft een uitgebreid historisch overzicht van alle gebeurtenissen vanaf de 19e eeuw, en probeert zo meer recht aan het "Griekse gelijk" in deze kwestie.

Kunstkatern: George Tzannes

George Tzannes, in New York geboren, heeft het eiland Kýthira - waar zijn vader geboren is - tot hét onderwerp van zijn werk gemaakt (litho's, schilderingen, gemengde technieken). Riek Weijand introduceert hem.

Kýthira in november

Gerard Koolschijn geeft een uitgebreide schets van dit rotsachtige eiland, zijn geschiedenis en het landschap, met speciale aandacht voor de grotkerkjes.

Interview met Frans van Hasselt in Istanbul

Meer dan 30 jaar heeft Frans van Hasselt het Nederlandse publiek van nieuws over Griekenland, Cyprus en later ook Turkije voorzien. In mei is hij met pensioen gegaan. Andriëtte Státhi-Schoorel interviewt hem op de laatste dag voor zijn verhuizing uit Istanbul.

Blik op Noord-Epirus

Christákis Tzías vertelt ons over de achterstelling van de Griekse minderheid in Noord-Epirus in het zuiden van Albanië.

Yorkshire-ram op Kythira

Op Kythira is sinds enkele jaren een dierenarts gevestigd: de man van Catharina van Leeuwen. Zij willen nu het lokale schapenras verbeteren door inplantering van een embryo van een Yorkshire-schaap. Catharina vertelt hoe dat embryo op Kythira kwam.

Vaste rubrieken

Polygoon - Ingeborg Beugel: Macedonië: dubbele naam of oorlog? - Iraakse bootvluchtelingen - Graecus Scandalitus: proces Koskotás - Privatisering bussen in Athene: EAS-Hellas 1-1.

Griekse concerten - Dómna Samíou.

Uit de Griekse keuken - Lagos Stifado (gestoofde haas).

Hier Athene - Frans van Hasselt: Over bosbranden.

Boekenrubriek - bloemlezing van Yórgos Seféris door Hans Warren en Mario Molegraaf