Lychnari 18 (2004), nummer 2

L2004 2

'Geweld' is ongewild de rode draad geworden in het voor u liggende numer van Lychnari. Natuurgeweld, geweld van oorlog, geweld van vuur. Een vernietigende kou legde heel Griekenland lam en 'verbrandde' alle citrusbomen in de oostelijke Peloponnesus. Echt vuur legde een klooster op wereld erfgoed monument Athos in de as. Dood en verderf zaaiden de van christelijke idealen beziede kruisvaarders in het Konstantinopel van 1204. En hoe verschillend kan een oorlog opgevat worden door Grieken en Nederlanders? Al deze verhalen moeten ook verteld. Gelukkig doet hoop steeds weer leven en blijven er plekken bestaan om te mijmeren, liederen te zingen, situaties om te lachen, mensen die inspireren en ... soep om je mee te warmen.

De redactie

Inhoud

Verwoestende brand op Athos

In de nacht van 4 op 5 maart ging een deel het Chilandaríou-klooster op de Heilige Berg in vlammen op. Hans Overduin vertelt over het belang van dit klooster.

Een keizer uit de Lage Landen

Ten tijde van de vierde Kruistocht die dit jaar herdacht wordt zat er korte tijd een keizer uit onze streken op de troon in Byzantium. Wesly Mooij doet uit de doeken hoe dat kwam en hoe het hem verging.

Vitale dorpen

Kleinschaligheid staat centraal bij het samenwerkingsverband van 12 Europese dorpen. Sofoula Schalkwijk sprak met de burgemeester van het Griekse dorp dat dit jaar gastheer is.

De treinen die vertrekken

Mark Klein neemt ons mee naar de twee spoorwegstations in Athene. Plekken van weemoedig afscheid.

Kosovo: een oorlog met twee gezichten

Voor haar afstudeerscriptie deed Agnes Dijk onderzoek naar de verschillen in berichtgeving over de Kosovo-oorlog in de media in Griekenland en Nederland. Een samenvatting.

Waar je woont, daar is je thuis

Voor de reeks portretten van twee generaties Grieken in de Lage Landen ging Sofoula Schalkwijk dit keer met fotograaf Michel Honig op pad naar Antwerpen, waar ze sprak met vader en zoon Liokouras.

Eindelijk Ikea in Griekenland

Sinds twee jaar winkelt ook Griekenland massaal bij dit Zweedse succesbedrijf. Marietje Wennekendonk bracht een bezoek aan het eerste filiaal in Thessaloniki, keek en vergeleek.

Valentijn bezorgt een ramp

We zagen allemaal de fraaie beelden van de Akropolis in de sneeuw. Maar dat deze winter in Griekenland ook voor minder mooie gevolgen heeft gezorgd hoort u van Frans Happel.

Op kantoor

Stella Alepoudaki, een Griekse die in Nederland opgroeide, doet vanaf dit nummer verslag van haar belevenissen in het kantoor van een Atheense koekjesfabrikant.

God en geweld

Hoe is en was de houding van de Grieks-orthodoxe kerk in zaken als oorlog en vrede? Een lezing van Bert Groen hierover samengevat.

Michalis

Elke dag rijdt buschauffeur Michalis dezelfde route. Erna van den Berg rijdt met hem mee.

De reis van de Olympische vlam

Op zijn reis naar de Spelen doet de Olympische fakkel in juni ook Amsterdam en Antwerpen aan. Jurryt van de Vooren vertelt waar en wanneer precies.

Grieks goud

Nog tot eind augustus kunt u in de Kleine Hermitage het Griekse goud uit de Pontus gaan bewonderen. Sofoula Schalkwijk nam er al een kijkje

Vaste rubrieken

Polygoon Conny Keessen

Olympisch nieuws Conny Keessen

Lied Dímitra Schotman De trein vertrekt om 8 uur

Hier Nicosía Leonora Cok 24 april: een eigen όχι-dag voor Cyprus?

Hier Athene Frans van Hasselt Grieken en rampen

Reacties

Uit de Griekse keuken Marjoleine de Vos Vissoep

Boeken