Lychnari 17 (2003), nummer 4

L2003 4

Het begrip herfst doet de Grieken niet zoveel. Aan het einde van de zomervakantie wenst men elkaar ten afscheid maar meteen ‘goede winter’. Wij krijgen het daar koud van. Voor ons is de herfst van levensbelang om ons geestelijk en lichamelijk voor te bereiden op de lange winter. We maken herfstwandelingen, kiezen een concertserie of schrijven ons in voor een cursus. Nieuwgrieks om maar iets te noemen. Vele van onze lezers hebben als hobby het leren van de taal van hun geliefde vakantieland. Maar er bestaat een kleine groep Nederlanders die zich professioneel bezighoudt met het Grieks en aan die groep wijdt het voor u liggende  nummer ruime aandacht. Een van hen is de nieuwe hoogleraar Nieuwgrieks aan de Universiteit van Amsterdam. Als herfstwandeling bieden we u een tochtje door Griekenlands tweede hoofdstad. Uit die stad stamt ook het gerecht waar menige Nederlandse tong voor smelt en waarnaar in onze Griekse keuken  diepgravend onderzoek wordt verricht. En voor de rest zijn de onderwerpen weer als bonte bladeren in een herfstbos. Tot slot melden we u met vreugde dat Dímitra Schotman is toegetreden tot de redactie. Op pagina 30 en in de rubriek Lied kunt u vast een beetje met haar kennismaken.

De redactie

Inhoud

De val van Souli

Tweehonderd jaar geleden viel na een lang beleg het in de bergen van Ípiros gelegen Souli uiteindelijk in handen van Alí Pasja. Daniël Koster beschrijft hoe het geschiedde.

Een Grieks kerkje in Waterland

Panos Sarafópoulos had kunstschilder willen worden, maar kwam in Nederland in de scheepsbouw terecht. Nu heeft hij zijn eigen kerk, vol iconen van zijn hand. Michiel Koperdraat bezocht hem en sprak met hem over zijn passie.

Op weg naar een Griekse standaard

Hans van der Schaaf is al jaren betrokken bij pogingen om op Kreta een systeem van huisartsengeneeskunde op poten te zetten. Hij vertelt hoe er weer een stap in de goede richting is gezet.

Thessaloniki: een stad met veel verhalen

Gerard Roelofs wandelde door Thessaloniki en vertelt wat we tegenkomen als we hem nawandelen.

De nieuwe hoogleraar Nieuwgrieks: ‘ik geloof niet in hoge en lage cultuur’

Na het afscheid van Arnold van Gemert maakte Marc Lauxtermann zijn opwachting als hoogleraar Nieuwgrieks in Amsterdam. Wim Oudshoorn en Marietje Wennekendonk spraken met hem over zijn ideeën en concrete plannen.

Grieks studeren in Nederland, goed idee?

Wat kun je nu eigenlijk worden als je Nieuwgrieks gestudeerd hebt? Marietje Wennekendonk vroeg een aantal oud-studenten wat zij vonden van hun studie en hoe hun carrière daarop aansluit (of niet).

In ‘O Mitsos’ gaat het genoegen nooit op slot

In sommige eettentjes raak je nooit uitgekeken en uitgegeten. ‘O Mitsos’ is er zo eentje. Frans Happel komt er regelmatig en is nog altijd even enthousiast.

Vaste rubrieken

Polygoon - Conny Keessen, Moskee, terroristen en verkiezingen

Olympisch nieuws - Conny Keessen

Hier Nicosía - Leonora Cok, Cypriotische stress versus Nederlandse rust

Hier Athene - Frans van Hasselt, Albanezen een zegen?

Lied - Dímitra Schotman, Populaire muziek (Ime kalá)

Uit de Griekse keuken - Frits Naerebout, Bougatsa!

Boeken - Een nieuw woordenboek

Agenda

Reacties