Frans van Hasselt,
Verslaafd aan Griekse muziek

Schrijver is een kenner van het Griekse lied en dit boek helpt je die muziek te begrijpen. Voor onze Westerse oren zijn die levantijnse toonladers en maatsoorten moeilijk te volgen, ook omdat deze muziek met zijn fraseringen, accenten en trillers vaak nauwgezet de eigenaardigheden van de Griekse taal volgt. Voor musicologen, bij voorbeeld waar Grieken een accent boven een klinker letter zetten wordt zonder nadruk een lichte praller gezonden. De verdienste van Van Hasselt is dat hij de teksten van veel bekende liederen uit de tweede helft van de vorige eeuw toegankelijk maakt en dat smaakvol lardeert met veel maar ook niet teveel informatie over 7/8 en 9/8 maten, inleidende improvisaties (taximata) en dat alles luchtig, toegankelijk en bovenal met veel liefde op papier zet.


Recensie

De liedkunst waarop de Griek (meestal mannen) danst is gebaseerd op de Rebétika, oorspronkelijk ontstaan aan de zelfkant van de maatschappij. Het is Theodorakis geweest, die met zijn liederencyclus Epitáphios, door bouzouki begeleid, voor jaren de trend heeft gezet. De meest essentiële dansvorm is de zeibékiko in langzame negentelsmaat, bijv. 2+2+2+3. Een tegenhanger is de chasápiko, in strenge tweekwartsmaat en qua danspassen zeer gecompliceerd en daardoor minder populair dan de veel simpeler Sirtaki. De Rebétikateksten werden steeds indringender en Theodorakis en andere componisten gebruikten teksten van de Nobelprijswinnaars Seferis en Elytis en zelfs van de beroemde antieke dichteres Sappho. Het rebétikolied van Kaldaras 'Het is nacht geworden zonder maan' is naar de smaak van Van Hasselt het allermooiste. Dank zij de uitvoerige discografie en de vele tekstvoorbeelden kan men een heel goede indruk krijgen van de huidige Griekse muziek. Enige kennis van het Nieuw-Grieks is wel geboden. Voor een Griekenland-fan een aantrekkelijk boek! Gebaseerd op een reeks op de Achterpagina van de NRC.

Biblion recensie, Drs. F. Knuttel


Hergave Black Olive Press, 2018 (This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.)

ISBN13: 978 90 72811 07 3

Prijs € 12,50muziek

muziek b