Lychnari 1 (1987), nummer 3

L1987 3

Een groot cultureel evenement vindt deze dagen plaats in Amsterdam, de culturele hoofdstad van Europa 1987. Een tentoonstelling over Griekenland en de zee. De voorpagina van Lychnari is gewijd aan dit onderwerp.

De redactie

Inhoud

Vissen in troebel water

De herinvoering van het klassiek Grieks en de opheffing van Nieuwgrieks op het Griekse jymnásio, de driejarige middenschool, wordt besproken door Dimosthenis Kourtovil.

Spotprenten

Spotprenten van Kostas Mitropoulos uit Ta Nea, Tachydromos en uit zijn bundels, met vertaling van Ton Linthorst.

Lord Dweil: rituele oorsprong van het Griekse schimmenspel (2)

Het tweede deel behandelt concreet hoe de volksriten ook in de Griekse Karagiózis nog te herkennen zijn, welke metamorfose daarin heeft plaatsgevonden en, vooral, de rol van de volkshumor. Auteur: Riki van Boeschoten

Dimitris Pikionos, architect

Eigen teksten vergezellen de foto's over zijn werk op de Akropolis in Athene. Vertaling en inleiding door Riek Weijand

Van de zomer naar de winter

Fthinóporo is een OudGrieks woord en betekent de tijd waarin de vruchten vergaan. Mariëtta Ioannidou bespreekt de activiteiten en de sfeer van de herfstmaanden.

Twee handbreedtes boven ons hoofd

Interview met Nobelprijswinnaar Odysseas Elytis van Nora Grootköp en Andriëtte Stathi-Schoorel en bespreking van "Drie gedichten onder gelegenheidsvlag"", vertaald door Wim Bakker.

Als je je maar in wilt zetten

Gecomponeerd levensverhaal van een Griekse ondernemer in Nederland, op basis van onderzoek door Toon Pennings. Verslag van het onderzoek is verschenen in "De Grieken. Migranten in de Nederlandse samenleving".

Onbekende musea in Athene (2)

Paul Schiethart neemt ons mee naar het Nationaal Historisch Museum en twee musea in Piraeus het Archaeologisch Museum en het Maritiem Museum.

Vaste rubrieken

Polygoon - Thanasis Apostolou

Boeken - Hero Hokwerda

Uit de Griekse keuken - Tatoula van Gemert-Kaimaki,  Tztzíki, Taramosaláta, Melitzanosaláta

Reacties