Lychnari 2 (1988), nummer 1

L1988 1

Spannende tijden in het nieuwe jaar met de relatie Griekenland-Turkije, verkiezingen op Cyprus en de binnenlandse situatie in Griekenland met grote bewogenheid op tal van terreinen, maar grotendeels voorkomend uit de economische sirtuatie en de uitdagingen van deze tijd, bijvoorbeeld de nasleep van de studentenpnlusten van eind 1987 en de milieuproblemen in Athene.

De redactie

Inhoud

Crisis in de Griekse universitaire wereld

Massale demonstraties, universitaire gebouwen bezet, het parlement in bijzondere zitting bijeen. Wat is er mis met het hoger onderwijs? Een blik achter de schermen van Thanasis Apostolou.

Dora Stratou, priesteres van de Griekse dans

In memoriam van de oprichtster van de Griekse Volksdansgroep door Hero Hokwerda.

Ikonen, hun betekenis in de Orthodoxe traditie

Byzantijnse kerken met hun muurschilderingen en op hout geschilderde portretten van bijbelse personen en gebeurtenissen; de betekenis hiervan en met name de afbeeldingen van de Opstanding van Christus wordt uitgelegd door Thanasis Apostolou.

Gisèle

De schilderes Gisèle van Waterschoot van der Gracht ontdekte op Paros een vervallen kloostertje, dat zij met veel toewijding restaureert. "Na verloop van ruim twaalf jaar kan ik zeggen dat mijn kleur aangepast is aan de eigenheid van Paros. Interview van Stella Lubsen-Admiraal met een inleiding door Riek Weijand.

De Archaeologische School der Nederlanden te Athene. Een oude droom

Met de komst van de auteur Jan Jaap Hekman als eerste wetenschappelijk secretaris van de school is begonnen met de invulling van de voorwaarden die de Griekse overheid stelt aan dergelijke buitenlandse instellingen. Er wordt gewerkt aan twee projecten: een wetenschappelijke bibliotheek en een periodiek voor publicatie van archaeologische onderzoeken.

Demografische ontwikkelingen nemen dramatische vormen aan

Fragmenten uit een interview van Kostas Kimpourópoulos met Vasilis Gillias, hoogleraar sociologie en uit een artikel van Manolis Drettakis in Ta Nea. De daling in de geboortecijfers zijn uiterst verontrustend.

'Elke vorm van fanatisme wekt weerzin'

Vervolg van de kennismaking met Lilíka Nákou door Gera Bel. Wat zijn de belangrijkste thema's uit haar werk en de opvattingen die daarin naar voren komen.

Griekse mythe, tragedie en historiciteit

Interview met de filmer Thodoros Angelopoulos, embassadeur van de Griekse film. Gebaseerd op een beschouwing van de Belgische filmcriticus Dirk Michiels, die samen met Jacqueline Hendrix de cineast interviewde.

Vaste rubrieken

Polygoon - Werner van Gent

Boeken - Hero Hokwerda

Uit de Griekse Keuken - Tatoula van Gemert-Kaimaki. Arni me andídhi avgolémono. Arni psitó me patátes