Lychnari 17 (2003), nummer 2

L2003 2

De vakanties komen er weer aan en Lychnari wil u graag in de bijbehorende stemming brengen, met voor de zesde maal een speciaal vakantienummer. Door omstandigheden heeft het niet de omvang die u de afgelopen jaren gewend was, maar de normale dikte van 36 pagina’s. De extra pagina’s houdt u van ons te goed: die zullen het winternummer verrijken.
Als vanouds vindt u weer een keur aan onderwerpen. Van vluchtelingen tot voetbal en vliegeren, over hebzucht naar antieke sculpturen en liefde voor een 16e-eeuwse ruïne, over asperges en zeilen en hoe men de leukste taverne moet vinden. Hoe een dun tijdschrift toch zo boeiend kan zijn.

De redactie

Inhoud

Ouranoúpoli, einde van de hel en poort naar de hemel

Het stadje Ouranoúpoli, aan de voet van de Heilige Berg Athos, is in 1922 gesticht als vluchtelingenkamp. Hans Overduin sprak met een 104-jarige overlevende uit die begintijd.

Hier willen we nooit meer weg 2

In nummer 1 van dit jaar hebt u kunnen lezen hoe de tweelingzusters Lienke en Anke van Nugteren tegen wil en dank op Syros terechtkwamen en er een ruïne wilden kopen. Wat voor voeten dat in de aarde had vertellen ze in het tweede deel van hun verhaal.

Ósios Ioannis o rossos

In Prokopi op Évia worden de relikwieën bewaard van de Heilige Johannes de Rus. Lies de Visser vertelt ons hoe die daar terechtkwamen.

Elgin marbles of Parthenon marbles? Dat is de vraag

Al twee eeuwen lang vormen ze de inzet van getouwtrek, de sculpturen van het Parthenon. Met de Olymoische Spelen in het vooruitzicvht is de kwestie opnieuw actueel. Daniël Koster doet verslag van de geschiedenis en de argumenten over en weer.

Waar zullen we eten?

Hoe maakt men zijn keuze voor een restaurant, als een dorp of stad vele mogelijkheden biedt? Reisgidsen doen vaak allerlei aanbevelingen. Gerard Roelofs ook.

Gebed aan een touwtje

Op Katharí Deftera, de slotdag van het carnaval (dit jaar op 10 maart), laat iedereen in Griekenland een vlieger op. Frans Happel was erbij en vertelt ons over het hoe en waarom.

Zeilen langs het zuidoosten van de Peloponnesus

In september voer Lychnari-correspondente in Griekenland Conny Keessen met een zeilboot langs de oostkust van de Peloponnesus zuidwaarts. Zij doet verslag van de tocht en van wat ze onderweg tegenkwam.

Vaste rubrieken

Polygoon - Conny Keessen, Griekenland en de oorlog in Irak; de processen tegen 17 november

Olympisch nieuws - Conny Keessen

Lied - Marietje Wennekendonk, Petra petra chtísame

Hier Nicosía - Leonora Cok, En dan is er stilte!

Hier Athene - Frans van Hasselt, Welke club ben ik?

Uit de Griekse keuken - Marietje Wennekendonk, Griekse asperges