Lychnari 7 (1993), nummer 2

L1993 2

Inhoud

Leros: drie jaar na dato

In het eerste nummer van 1991 berichtte Dimitris Giannakos over de verwaarloosde patiënten van de grote psychiatrische inrichting op het eiland Leros. Hij gaat nu terug en ziet dat hulp van o.a. een Nederlands team heeft geleid tot verbeteringen op Leros, en tot kleinere huizen die verspreid over Griekenland komen te liggen.

Leros in Athene

Andriëtte Stathi-Schoorel bezoekt een socio-woning die voor psychiatrische patiënten van Leros gebouwd is in Athene.

De Calvinistische Patriarch

In de 17e eeuw werd voor het eerst opdracht gegeven tot vertaling van het Nieuwe Testament in het Nieuwgrieks. De opdrachtgever - Kýrillos Loúkaris - was Oecumenisch Patriarch van Alexandrië. Hij raakte verstrikt in godsdienstoorlogen en werd tenslotte ter dood veroordeeld. De Nederlandse ambassade in Konstantinopel speelde een rol in de zaak en ook bij de uitgave van de vertaling in Genève. Door Andriëtte Stathi-Schoorel.

Kunstkatern: Kyriacos Cabadakis

Miltiádis Papanikoláou introduceert de bronzen van de in Drama geboren kunstenaar Kyriacos Cabadakis.

Griekse muziek in Nederland

De musicus Takis Sideris haalt met redacteur Dimitris Giannakos herinneringen op aan 25 jaar Griekse muziek in Nederland.

Nederlandse CD met Griekse muziek

Dimitris Giannakos schrijft over het gezelschap ANO KATO dat Griekse muziek in Nederland speelt en nu een CD heeft uitgebracht.

De Grammochoria

Daniël Koster ging te voet op verkenning in het Albanees-Griekse grensgebied, met name het Grammosgebergte. Hij beschrijft de naam, de bevolking en de historie van dit onherbergzame gebied, en tot slot het leven nu.

De Apollo-kolos van Delos, een teloorgang

Op het eiland Delos stond een groot Apollo-beeld, waarvan nu nog een lege sokkel en twee brokstukken resteren. Wij kennen het beeld uit 17e en 18e eeuwse gravures. Vele bezoekers hebben stukjes meegenomen. Door B.J. Slot.

Lendas, gelukkig niet brandschoon

Angelos Avgoustidis kwam ooit toevallig in Lendas terecht, aan de zuidkust van Kreta.

Vaste rubrieken

Polygoon - Ingeborg Beugel: Griekenland en Servië: Orthodoxe Balkanbroeders - Grieks Pasen, een lijdensweek - Privatiseren - rous-feteren?

Uit de Griekse keuken - Lefkaritikos Ttavás, eer Cypriotisch gerecht.

Hier Athene - Frans van Hasselt: Nee.