Lychnari 3 (1989), nummer 2

L1989 2

Inhoud

Juni 1989: Realiteit of illusie?

In september 1988 schudden de nieuwe president van Cyprus, George Vassiliou, en de 'president' van de alleen door Turkije erkende 'Turkse Republiek Noord-Cyprus', Rauf Denktash, elkaar de hand. Een hoopgevende gebeurtenis. Marcel van den Busken vraagt zich af of dat optimisme terecht was.

Hoe het eiland zijn onafhankelijkheid won en verloor

T.L. Georgiou, de vice-consul van de Republiek Cyprus over de twee kanten van Cyprus. Aan de ene kant een eiland als een paradijs, aan de andere een eiland in moeilijkheden. Dit geeft een beeld van schoonheid en melancholie tegelijk.

Een vrije gevangenis - Grieks-Cyprioten op Noord-Cyprus

Sinds augustus 1974 is het noordelijk deel van Cyprus door het Turkse leger bezet. Een artikel over de Grieks-Cyprioten die in dat gebied bleven wonen.

Seféris en Cyprus

Hero Hokwerda over de dichter Yórgos Seféris (1900-1972) die in 1953 voor het eerst een bezoek bracht aan Cyprus. Over het waarachtige Griekenland dat hij daar vond, en de vrees dat dat niet zo zou blijven. Een uitleg met een gedicht van de dichter.

Kunstkatern George Polyvíou Georghíou

Over de schilder die in 1901 op Cyprus werd geboren. Op zijn 40e gaf hij zijn advocatencarrière op om schilder te worden. Schilderijen in kleur.

Het Cypriotisch

Een artikel van W.J. Aerts over het Cyprisch dialect.

Het Cyprisch land verdicht

Een artikel van Anna-Olvia Jacovidis over het dagelijks (Cypriotisch) leven in de poëzie van Dimítris Lipértis.

Zeden en gewoonten op Cyprus

Volksliederen, gebruiken en tradities: hoe het Griekse gezicht op Cyprus hooggehouden wordt. Een artikel van Androúla Satrazámi-Koulaféti.

Archeologie op Cyprus

De organisator van de tentoonstelling 'Cyprus, eiland van Aphrodite' (gehouden in de zomer van 1989 in het Allard Pierson-museum te Amsterdam) aan het woord over de Cypriotische archeologie. Een artikel van Stella M. Lubsen-Admiraal.

Het Museum van de Pieridis-Stichting in Larnaka

Het verhaal van de kunstcollectie van de familie Pierídis. Door Tonia Georghíou.

Het Pieridis-Museum in Glyfada

Yánnis Kolokotrónis over het Pierídis-museum in Glyfada.

Vaste rubrieken

Polygoon - Thanasis Apostolou

Uit de Cyprische Keuken - Jola de Groot-Lambis

Boeken Marian Heesen