Lychnari 15 (2001), nummer 5

L2001 5

Inhoud

Jubileren, herdenken en gedenken op z'n Grieks

Hoe de Grieken verjaardagen, naamdagen, kerkelijke (zoals 'panigíria') en nationale feestdagen vieren. En hoe ze de Nederlandse feestdagen (bijv. Sinterklaas) ervaren. Een artikel van Wim Oudshoorn.

Oud-redacteuren aan het woord

Een interview met Thanásis Apostólou, Riek Weijand en Hero Hokwerda naar aanleiding van het 15-jarig bestaan van Lychnari.

Van grote stem tot olielampje

Voorloper van Lychnari (=olielamp) was Stentor (=iemand met luide stem), het tijdschrift van het 'Genootschap Hellas'. Marietje Wennekendonk selecteert hoogtepunten uit de 5 jaargangen en praat met twee redacteuren: Frans van Hasselt en Taco Noorman.

Een Griekse diamant op de Amsterdamse Wallen

Adamántios Koraís (1748-1833) filoloog en voorname vertegenwoordiger van de Griekse Verlichting heeft in zijn jonge jaren 7 jaar in Amsterdam gewoond. Door Daniël Koster.

Dol op een oude notaris

Wim Bakker over de publicatie (in 1987) van het archief van notariële akten tussen 1597 en 1613 van het dorp Monastiraki en omgeving door hem en Arnold van Gemert.

Beeldentuin

Dimitris Giannakos schrijft over het tweede Internationaal beeldhouwerssymposium op Thásos. Participanten waren 20 kunstenaars uit de hele wereld waaronder de Nederlanders Da van Daalen en Eppe de Haan.

'How much do you love me'

Kunstenares Maria Ikonomopoúlou woont en werkt in Nederland. Paula Molenaar over haar werk en inspiratiebronnen.

Egnatia Odós, een oude weg komt weer tot leven

Dwars door Noord Griekenland (van Igoumenítsa tot aan Kípi bij de Turkse grens) wordt een nieuwe autosnelweg aangelegd, ongeveer op dezelfde plaats waar de antieke Romeinse Via Egnatia liep. Wim van Loon ging op onderzoek en doet verslag.

De euro komt

Op Lefkada sprak Alex van Kalken met Grieken over de komst van de euro die de drachme gaat vervangen.

Plastic Tasjes

Frans Happel over de berg plastic tasjes in de Griekse supermarkten en buurtwinkels.

De bruidschat voorbij

Een samenvatting van het proefschrift van Mariëtta Ioannídou over Griekse feministische schrijvers en journalisten in de 19de eeuw.

Vaste rubrieken

Polygoon Conny Keessen De nieuwe Griekse regering. Griekse reacties op aanslagen in VS op 11 september. Griekenland vreest toename Afgaanse vluchtelingen

Hier Athene Frans van Hasselt Griekenland rouwt om Stelios Kazantzidis.

Lied 'Dió pórtes échi i zoí' (Twee deuren heeft het leven). Tekst: Eftychía Papayannopoúlou (1893-1972)

Uit de Griekse keuken Marjolein de Vos Een recept voor kaaspasteitjes (tyropitákia).

Pikilía Plannen om golfbanen in Messinía aan te leggen en de milieubezwaren. Het dorpsplein van Playá (Lesbos). De nieuwe cd van Palio-Paréa: 'Stin Perron'. Examens Nieuwgrieks 2002

De eerste stap Taco Noorman Een 'tocht de Argonauten' anno 1960 vanuit Vólos via een aantal Griekse eilanden naar Thessaloníki

Muziek Yolanda Verbeek Een diskografie van Stélios Kazantzídis

Agapiti Fotoula Telefoneren naar en in Griekenland: omnummering en de nieuwe netnummers

Boeken 777 wonderful Greek islands, van Yannis Desýrpis (ook in Nederlandse vertaling) Griekenland aan zee Deel II- Griekse schrijvers over hun eilanden, samenstelling en vertaling Hero Hokwerda

Taalrubriek Marietje Wennekendonk Grieks als 'Lingua Franca' onder de nieuwe immigranten. Oudgriekse woorden in het Nieuwgrieks