Lychnari 10 (1996), nummer 1

L1996 1

Inhoud

Grieken in de diaspora krijgen een stem

Ruim 7.000.000 Grieken leven buiten hun vaderland. Sinds eind vorig jaar hebben zij nu een eigen adviesorgaan. Dimitris Giannakos was aanwezig bij het oprichtingscongres in Thessaloniki en doet verslag, aansluitend aan de rubriek Polygoon.

Wandelen, fietsen, Grieks leren

De laatste jaren worden 'doevakanties' in Griekenland steeds populairder. Uit het enorme aanbod koos de redactie van Lychnari een aantal mogelijkheden die er op dit gebied zijn.

Yithio - Utrecht - Yithio

In de serie portretten die Kees Mijnten schrijft voor Lychnari ditmaal een gesprek met de 'moeder der Grieken in Nederland', Dímitra Sideri. Zij ventelt hem over het ontstaan van haar nieuwste boek, dat onlangs in een Nederlandse vertaling is verschenen.

Hollandse meesters in Griekenland?

Hoe Griekse schilders in de 19e eeuw zich in de Alte Pinakothek van München lieten inspireren door 'onze' grote meesters, doet de kunsthistorica Els Hanappe uit de doeken. Laat u zich door haar inspireren tot een gang naar de Pinakothiki in Athene, op Kreta of op Korfoe.

Met geweer en fluit: De wachter van Syrrako

Een eenzaam dorp in de Pindos wordt in de winter slechts bewoond door Kostas Yítonas die er waakt over have en goed van de elders overwinterende dorpsbewoners. Daniel Koster wandelde onder zijn leiding door het dorp en de geschiedenis ervan.

De eerste stap

Een nieuwe serie. waarin 'filhellenen' schrijven over de allereerste keer dat zij voet aan Griekse wal zetten. De spits wordt afgebeten door Marjoleine de Vos, wier liefde slechts aarzelend op gang kwam.

De Paasbroden van de papadiá

Op 14 april is het dit jaar Pasen in Griekenland. Stavriana Livadorou verklapt u het gehrim van de Paasbroden. Zoals ze die mocht helpen bakken ten huize van de papas en zijn vrouw.

Een dorp vol fluiters

In een afgelegen dorp op Evvia hebben de bewoners al van oudsher een geheel eigen vorm van telecommunicatie. Andriëtte Stathi-Schorel weerstond modder en regen om te ontdekken hoe de fluittaal van Andiá nog altijd functioneert.

Kassandra en de wolf

Bernadete Wildenbarg en Jan Veenstra waagden zich aan de vertaling van dit bizarre boek van Margarita Karapanou. Voor onze lezers licht laatstgenoemde vast een tipje van de sluier op.

Het Malliaropoúlion: theater in verval

Tripoli lijkt op het eerste gezicht een ingeslapen provinciestad. maar voor een oplettende reiziger valt er veel te ontdekken. Harry Gen en Stavriana Livaridou bezochten de stad en doken in de theatergeschiedenis van de 'belle epoque'.

Vaste rubrieken

Polygoon - Conny Keessen

De eerste stap - Marjoleine de Vos

Boekenrubriek - Difono, muziektijdschrift (Wim Oudshoorn), Hellas Expres, Krant voor de Grieken in Nederland (Dimitris Giannakos), Vier reisgidsen (Jolanda Verbeek)

Hier Athene - Koppen-inflatie, Frans van Hasselt

Uit de Griekse keuken - Paasbrood-Lambrópsomo, Stavriana Livadarou