Lychnari 6 (1992), nummer 3

L1992 3

Inhoud

Griekse muziek en islamitische wereld

Heeft de Griekse muziek tijdens de Turkse overheersing geleidelijk haar echte Griekse karakter verloren? Een uitvoerig antwoord van Markos Dragoumis. De rol van Byzantijnse muziek, volksmuziek, amanés en rebétika.

De omleiding van de rivier de Achelóös

Een milieuramp dreigt, wanneer de rivier de Achelóös - met financiéle hulp van de EG - wordt omgeleid naar Thessalië ten behoeve van irrigatie. Andriëtte Stathi-Schoorel protesteert.

Griekse onderzoekster aan Nederlandse universiteit

Eleni Sakonídou, chemisch ingenieur, loopt stage op de Universiteit van Amsterdam, en neemt deel aan experimenten in een vlucht van de Discovery in de ruimte (Angelos Avgoustidis).

Kunstkatern: Anneke van Eijk, geweven tableaus

Andriëtte Stathi-Schoorel toont de artistieke weefproducten van Anneke van Eijk, die sterk geïnspireerd zijn op Griekse landschappen en motieven. Anneke geeft ook weeflessen op het landgoed Achmétaga op het eiland Evvia.

Strijd in Nederland tegen de kolonels, een interview met Marie-José Schunck

Dimitris Giannakos tekent de wederwaardigheden op van Marie-José Schunck, die in de Griekse kolonelstijd (1967-1974) de drijvende kracht was achter de Griekenlandwerkgroep Nijmegen en het Griekenland Bulletin.

Een woeste kleine rots

Het eiland Skorpiós (ten westen van Lefkás), eigendom van de Griekse redersfamilie Onassis, is nu in handen van kleindochter Athina, maar wordt nauwelijks gebruikt. Kees van Dun observeerde het eiland vanuit zee, want het is wel verboden terrein voor vreemden.

Dienstweigering en Jehova's Getuigen in Griekenland

Jehova's Getuigen weigeren militaire dienst. In Griekenland kost ze dat vier jaar celstraf in slechte omstandigheden. Vervangende dienstplicht bestaat in Griekenland - als enige land van de EG - niet. (Math Bollen).

Gay Angelí en de vrouwelijke gevoeligheid

Gay Angelí ontving in maart 1992 - tijdens de NOS prix Niki Conference 1992 - te Amsterdam de Niki-prijs voor haar documentaire over de dichteres Maria Polydouri. Een verslag van Marian Heesen en Riek Weijand.

Vaste rubrieken

Polygoon - Ingeborg Beugel: Niet-Macedonië, impasse - Nationale unie tegen het terrorisme - De prijs van het water.

Uit de Griekse keuken - Arnaki frikassé. Een verrassend frisse lamsschotel met andijvie.