Lychnari 1 (1987), nummer 4

L1987 4

Grieken hebben de gewoonte om tijdens de - ook in Griekenland vaak donkere - dagen rond Kerstmis een gokje te wagen. Toen wij een jaar gekeden het eerste nummer van Lychnari samenstelden, gokten wij, geheel in de traditie van het jaargetijde, op een goede ontvangst van het blad, ofschoon het niet voor iedereen van ons zo vanzelfsprekend was dat ooit een tweede nummer van Lychnari zou verschijnen. Dat nu toch het vierde nummer uitgekomen is, is in de eerste plaats te danken aan het enthousiasnme van de lezers.

De redactie

Inhoud

Milieubescherming in Griekenland: Aanklacht of uitdaging?

Het aantal inwoners van Athene en Piraeus is de laatste 40 jaar explosief gegroeid tot ongeveer 4 miljoen. De gevolgen voor milieu en bewoners worden besproken door Andriette Stathi-Schoorel.

Spotprenten

Spotprenten van Kostas Mitrópoulos, met vertaling van Ton Linthorst en Hero Hokwerda.

Stoomschip De Volharding

Een van de eerste landen die gebruik van stoom maakten in de oorlogsvloot was Griekenland met SS Kartería. Admiraal Konstandinos Várfis zet uiteen hoe een en ander zich heeft toegedragen.

Themistoklís Sarelákos, fotograaf

Interview aan de hand van foto's door Riek Weijand met een inleiding.

Twaalf dagen feest

Gewoonten en gebruiken tijdens de dhodhekámero, een twaalfdaagse veldtocht van feesten van Kerst tot Theophanie (6 januari) passeren de revue, door Mariëtta Ioannidou.

Het Grieks is een taal die je vóór je ziet

Onlangs verscheen de kleine roman "Op weg naar Ofrýnio" van Fílippos Drakondaïdis, in de vertaling van Hero Hokwerda. Jacqueline Hendrix had een gesprek met de schrijver over zijn boek, zijn werk in het algemeen en andere zaken.

Lilíka Nákou

Gera Bel gaat in op de jeugd en ontwikkeling van een van de bekendste vrouwelijke auteurs in Griekenland. Ter kennismaking ook een haar eerste korte verhaal "Fotiní".

Bao Günü: Vrouwen aan zetin in Macedonië.

Eén dag per jaar wordt in een aantal Noordgriekse dorpen de traditionele rolverdeling tussen mannen en vrouwen radicaal omver geworpen: de vrouwen lijken de openbare touwtjes in handen te nemen. Een persoonlijk verslag van Marian Heesen, die zo'n feest meemaakte.

Onbekende musea in Athene (3)

Paul Schiethart neemt ons mee naar het Museum voor Griekse volkskunst.

Vaste rubrieken

Agenda

Polygoon - Frans van Hasselt

Uit de Griekse keuken - Tatoula van Gemert-Kaimaki.  Lachanodolmades, Kourabjédes

Reacties

Boeken - Hero Hokwerda