Lychnari 2 (1988), nummer 4

L1988 4

Inhoud

De vrouwenbeweging vroeger en nu

Grieks feministe Zóia Chronáki over het wel en wee van de Griekse vrouwenbeweging vanaf het ontstaan van het moderne Griekenland tot nu (1988).

Als wetten alles konden ...

Eleni Dritsa, hoofd van het Bureau Griekse Arbeidszaken te Rotterdam, over wetgeving in Griekenland die ook meegaat in de veranderende houding van de maatschappij tegenover de vrouw.

blonde tijgerin van Athene

Hoewel er veel veranderd is in de positie van de vrouw, is de vrouw nog niet gelijk aan de man. Een zaak uit 1986 over een vrouw die samen met haar minnaar haar man vermoordde. Zij werd vervolgens kapot gemaakt. Door Amalía van Gent.

Griekse eerste vrouw in EG-Commissie

Per 1 januari 1989 treedt voor het eerst in de geschiedenis van de EG een vrouw tot het dagelijks bestuur van de EG toe. Het is Vasso Papandreou, plaatsvervangend minister van Handel in het Griekse kabinet. Angelos Avgoustidis bericht erover.

Kalliroï Parren: eerste feministe van Griekenland

In 1868 komt de emancipatie van de vrouw voor het eerst ter sprake; in 1887 komt in Griekenland de eerste aflevering van het eerste damesblad uit. Een artikel over initiatiefneemster Kallirroï Parrèn-Sighanoú. Door Mariëtta Ioannidou.

Kunstkatern: Tania Kitsou

De schilderijen en tentoonstelling van de Noordgriekse kunstenaar Tánia Kísou.

Vaste rubrieken

Polygoon - Frans van Hasselt

Hier Nicosía - Leonora Cok Over Grieken, Turken en Cyprioten