Lychnari 33 (2019), nummer 2

Mooie zomer!

L2019 2Met rasse schreden nadert het jaar 2021. Het zal dan 200 jaar geleden zijn dat de Ellinikí Epanástasi, de opstand tegen het Ottomaanse bewind, uitbrak. Deze gebeurtenis gaat zonder twijfel groots gevierd worden, maar kritische kanttekeningen zullen niet ontbreken. Politicus Stavros Theodorakis neemt alvast het voortouw met zijn artikel in I Kathimeriní over de invloed van ‘1821’ op de huidige Griekse politiek. We hebben het voor u vertaald en u kunt het lezen in de rubriek Matiës. Griekenland is in wezen een door de grote mogendheden geconstrueerde en gecontroleerde staat. Het land heeft daar zijn hele bestaan al last van. De ontwikkelingen van de laatste jaren laten dat nog eens duidelijk zien – lees in dit kader ook het commentaar van Agnes Dijk op de Europese verkiezingen van afgelopen mei. Verder in dit met geschiedenis
doordesemde zomernummer ook aandacht voor de Frankokratía, een korte, economisch voorspoedige periode waarin Franse ridders de heerschappij voerden over de Peloponnesus.
Zij zijn de bouwers van menig kasteel, waarvan de restanten heden ten dage nog steeds indruk maken en die zondermeer een origineel reisdoel kunnen zijn, zoals dat ook zijn: het padenrijke eiland Andros of de plekken waar de onbetrouwbare 1821-held Androutsos tegen de Turken streed, of het Macedonische dorp Vlasti, zojuist geëerd door de UNESCO met een plaats op de cultureel-erfgoedlijst om zijn bijna therapeutisch, sociaal dansgebeuren van de tranós chorós. Lees Lychnari en trek de stoute schoenen aan. Dat u van een mooie zomer mag genieten.

De redactie

Inhoud

De actuele politiek

In Griekenland leken de Europese verkiezingen dit keer vooral te worden gezien als een referendum over het regeringsbeleid en als een voorbode van de nationale verkiezingen later dit jaar. Agnes Dijk analyseert de situatie.

Santorini en het water

De enorme toeloop van toeristen naar dit populaire eiland vormt een gigantische druk op de drinkwatervoorziening. Hoe men dat probleem tegemoet treedt bespreekt Douwe Laansma.

Violisten naar Lesbos

In het kader van een project van voormalig vastgoedondernemer Adriaan Kok wordt er met vluchtelingen op Lesbos gemusiceerd. Twee Nederlandse topviolisten nemen deel. Marietje Wennekendonk sprak met een van hen.

Odysseas Androutsos, herinneringsplaatsen

Een van de meest omstreden helden van 1821 was Odysseas Androutsos. Hans Verheij bezocht de plaatsen die aan hem herinneren.

Pottenbakker van Karlóvasi

Pavlos Emmanouilidis bracht een bezoek aan een traditionele pottenbakkerij op Samos. Hij beschrijft opkomst, neergang en wederopkomst hier. | Lees hier het hele verhaal.

Een Griekse speld in een Amerikaanse hooiberg

Je zult maar getriggerd worden door een Grieks-achtige naam op een archiefkaart. Hugo Strötbaum ging op zoek naar een Griekse muzikant in de vroege jaren van de 20e eeuw. Wie zoekt zal vinden…

Twee kilo rode poon

De lekkerste maaltijd die Ruard Wallis de Vries ooit in Griekenland at. Wel na een ongelukkige botsing…

Nieuw Frankrijk

Erik Bruns duikt in de geschiedenis van de Frankische overheersers in Griekenland en wat er daarvan nog in het huidige Griekenland terug te vinden is.

Verliefd op een eiland

Soms heeft een min of meer toevallig bezoek aan een plaats verstrekkende gevolgen. Voor Gerard Krämer zette het eerste bezoek aan Andros zijn leven op zijn kop.

Stroopwafels in Griekenland

Maarten Verhoef gooide het roer radicaal om en begon een stroopwafelbakkerij in Griekenland. Marietje Wennekendonk beschrijft hoe dat ‘Ik vertrek’ in zijn werk ging.

Rubrieken

De schrijver | Welkom voor Jany - Mario Molegraaf over zijn nieuwe aanwinst, uit 1947, Van Erts tot Arend van Adriaan Roland Holst

De dichter | J.J.A. Mooij - Mario Molegraaf over J.J.A. Mooij, een kenner van dichters, die zelf gedichten schreef.

Griekenland zwart-wit | Slapen in het openbaar - Tom van Deel schrijft over een fenomeen uit het verleden.

Uit de Griekse keuken | Dromen zijn bedrog - Fieke Landré ontdekte dat een eigen restaurant zwaarder is dan gedacht.

Hier Athene | De opmars van de barberis - Shereen El Sherbini ziet dat de ouderwetse barbier weer in opkomst is, wel in een nieuw jasje.

Architectuur | De Polykatikía - Joost Frijda over de ontwikkeling van het Atheense appartementengebouw.

Matiës | Onze huidige crisis bevat veel fouten van 1821 | Nationale reddingscampagne voor de plataan gaat van start | Leven en dood en de Tranós Chorós

Lied | Mare Nostrum - Hero Hokwerda over Mare Nostrum, een initiatief dat het hele een initiatief dat het hele Middellandse- Zeegebied bestrijkt.

Boeken | De olijfboom - Bespreking door Inge Manousakis | Van Alfa tot Zeus Bespreking door Han Collewijn.

Reacties | Aanvulling en opmerkingen bij Lychnari 2019-1 door Hero Hokwerda | Ed Peereboom over Vluchtelingen op Lesbos | Antwoord van Arriën Kruyt.

Muziek | Power-laïká - Michiel Koperdraat ontdekt Notis Sfakianakis, met een dijk van een stem, maar ook een duistere kant.

Agenda