Lychnari 32 (2018), nummer 4

L2018 4In taverna Zorbás in Plaka hangt het portret van Frans van Hasselt niet langer pontificaal op de achtermuur maar is verdwenen achter de ijskast, moesten we onlangs constateren. Het was een schok maar zo gaat dat, zeggen we dan. Mensen verdwijnen en na een tijdje ook de herinneringen aan hen. Sommigen houden het langer vol dan anderen, door verdiensten of door wandaden. Twee Grieken met een leven na dit leven komt u tegen in dit eindejaarsnummer. Maria Callas en Ali Pasja, een engel en een boef. Verdwenen zaken komen ook ter sprake, van boekwinkels tot een heel heiligdom. Soms komt iets toch weer tot leven, zoals het beroemde wilde zwijn van Herakles. Ook hebben we weer een kerstpuzzel waarin uw Griekse kennis wordt getest, maar doe ‘m pas na het lezen van dit nummer. En voor straks Χρόνια πολλά!

De redactie

Inhoud

Intriges binnen de Griekse regeringscoalitie

Agnes Dijk bericht over het conflict dat ertoe geleid heeft dat de minister van Buitenlandse Zaken ontslag heeft genomen.

Verdwenen boekenparadijzen in Thessaloniki

Hoe beeldbepalende boekhandels in zijn favoriete Griekse stad de een na de ander verdwenen vertelt Kees Klok, die toch nog wel een paar lichtpuntjes ziet.  Lees/download hier het hele artikel

Het einde van de Leeuw van Ioánnina

Hans Overduin dook in de geschiedenis van een van de meest wrede tirannen die Griekenland gekend heeft, Ali Pasja, en vertelt hoe deze uiteindelijk vermoord werd.

Wij wilden iets doen voor Naxos

Nieuwsgierig naar een voor haar onbekend gewas op Naxos ging Conny Sykora op onderzoek uit en maakte kennis met een groep idealistische ondernemers.

Callas revisited: Maria by Callas

De documentaire over het leven van de grote Griekse operaster werd bezocht door Janke Poortinga, een groot bewonderaarster van Callas. Zij doet verslag.

Uitgaanstips in Athene

Wie een stedentripje naar Athene van plan is, kan zijn voordeel doen met de tips die Pavlos Emmanouilidis hier geeft.

Kat en muis

Zowel bij de overstromingen bij Nea Péramos eind vorig jaar als bij de verwoestende branden in Mati deze zomer hebben illegaal gebouwde huizen een fatale rol gespeeld. Inge Manousakis legt uit hoe.

De nieuwe hoogleraar geïnstalleerd

Op 21 september hield de nieuwe bijzonder hoogleraar Maria Boletsi haar inaugurele rede. Marietje Wennekendonk was erbij.

De opkomst van de tsípouro

Frans Happel registreerde dat de Grieken de laatste jaren steeds vaker tsípouro drinken dan ouzo. Wat ligt daaraan ten grondslag? Hij bezocht een distilleerderij en legde de vraag voor.

Dípolo: Een tijd afspreken

Sinds ze in Nederland woont krijgt Maria Ikonomopoúlou met bepaalde Griekse gewoontes steeds meer moeite. Afspraak is afspraak en dat geeft haar rust.

De jaarlijkse kerstpuzzel

Olie de Griekse economie!

Diana Kretschmann bemiddelde en zo krijgen werknemers van de Universiteit Leiden dit jaar een kerstgeschenk uit Griekenland. Ze vertelt hoe de deal tot stand kwam.

Terug naar Delfi

Wim Oudshoorn bezocht Delfi voor de zoveelste keer in zijn leven maar deed er nu andere dingen dan opgraving en museum bekijken.

Vaste rubrieken

Agenda

De schrijver - Mario Molegraaf, Bart Stouten

Hier Athene - Shereen El Sherbini, De jagers van de Erýmanthos

Architectuur - Joost Frijda, Het Akropolismuseum

Uit de Griekse keuken - Holger de Bruin, Mezedes à la Vía Egnatía

Griekenland zwart-wit - Tom van Deel, Twee kades

Lampjes

Boeken - Een Odyssee en 29 gezichten

Reacties

Matiës - Misinformatie en waarheid omtrent de sharia | In vluchtelingenkamp Schistó liggen de mooiste tuinen van Attica | Het onderwijs dat we niet hebben | Wat zoeken de Bulgaren in Thessaloniki?

Muziek - Michiel Koperdraat, To pepromeno