Lychnari 10 (1996), nummer 2

L1996 2

Inhoud

Gezondheidszorg op Kreta: het ziekenhuis op de goede weg

In vervolg op een eerder artikel beschrijft J.H. van der Schaaf een aantal nieuwe ontwikkelingen in het streekziekenhuis van Kreta.

Een Griekse schilder van Europees formaat

Wie strooide het eerste zaad van de moderne westerse kunst in Griekse grond? Riek Weijand blikt terug op leven en werk van Nikos Chatzikyriakos Ghikas, een van de meest universalistische Griekse kunstenaars van deze eeuw.

De cicaden en de zeemeermin

Waarom zeggen de cicaden zi zi zi zi zi? Wim Bakker neemt ons op schoot en zingt voor ons een stormachtig liedje van Elytis.

Uit de fotodoos van oom Andrikos

Verhalen over het wei en wee van een Korfiofische familie. Notaris Andrikos Païpetis opende zijn fotoarchief en vertelde over de levens die achter de foto's schuilgaan. Wim Oudshoorn vertelt het na.

De rug van de duivel: boogbruggen in Griekenland

Niets kan het genot van wandelen over een ezelpad zo verhogen als de ontmoeting met een stenen boogbrug uit de Turkse tijd. Yvette Bommeljé en Peter Doorn staan uitgebreid stil bij deze wonderen van architectonisch vernuft, die helaas steeds meer in verval raken.

Atheense autobussen

In Athene is het roer radicaal omgegooid, er wordt alles aan gedaan om het lotaal verstopte autoverkeer in de binnenstad aan handen te leggen. Angelos Avgoustidis doet verslag en geeft de Griekenlandreiziger een aantal nuttige tips.

'Nederlandse toeristen moeten gewoon doen'

Voor de serie 'Portretten' interviewde Kees Mijnten Sakis Ioannidis, directeur van het Grieks Verkeersbureau. Over rugzaktoeristen en de grenzen van het toerisme.

Afscheid van Odysseas Elytis

Op 18 maart verloor Griekenland een van zijn grootste dichters. de Nobelprijswinnaar Odysseas Elytis. Andriëtte Stathi had het voorrecht de dichter persoonlijk te ontmoeten en vertelt ons waarom zij hem zo bijzonder vond.

1000 kilo oven

Wat dreef Margot Brouwer om een traditionele houtoven te laten overkomen uit Cyprus? Waren haar bedoelingen louter culinair? Die van Lefteris Olymbios in ieder geval wel. Hij beschreef voor de gelegenheid een typisch Cypriotisch ovengerecht, waarvoor men heus niet met takkenbossen in de weer hoeft om het te kunnen bereiden.

Vaste rubrieken

Polygoon - Conny Keessen

De eerste stap - 1963 Gerard Koolschijn

Column - Het gesprek van de dag, Dimitris Giannakos

Lied - Geen lied?, Wim Oudshoorn

Boekenrubriek - Wedstrijd Griekse taal (Asimina Theodoridou), Nederlandse kinderboeken in het Grieks (Yolanda Verbeek), Wat lezen de Grieken deze zomer? (Wim Oudshoorn en Marietje Wennekendonk)

Hier Athene - Talkshow, Frans van Hasselt

Uit de Griekse keuken - Tavás Lefkarítikos, Lefteris Olymbios, vertaling Stavriana Livadarou