Lychnari 10 (1996), nummer 3

L1996 3

Inhoud

Verliefd op oud

Sinds de 'diefstal ' van de ' Elgin-marbles' is men in Griekenland doodsbang voor export van archeologische voorwerpen. Vincent Geerling vertelt hoe het toch legaal mogelijk is een stukje oudheid te bemachtigen.

Met de Grieken spreken: A.M. van Dijk-Wittop Koning

Wie is nu eigenlijk die 'Wittop Koning' van de bekende blauwe boekjes? Marietje Wennekendonk en Wim Oudshoorn, die wel haar opvolgers in cursusland genoemd kunnen worden, schetsen een beeld van de vrouw achter de naam.

Terug in loánnina, een foto-essay

Wat verandert er in negen jaar en wat blijft gelijk? Ekelijn ter Haar vertelt een beeldverhaal over haar eerste en tweede bezoek aan het koffiehuis van Christoforos in loánnina.

Nemeïsche Spelen herboren

Helaas viel Griekenland niet de eer te beurt om het feest voor 100 jaar moderne Olympische Spelen te organiseren. De rijke Griekse sporttraditie zorgde echter voor een alternatief. Andriëtte Stathi liep de honderd meter en geeft een impressie van het evenement en zijn antieke wortels.

Inó Baltás. Nederlandse schrijft roman in het Grieks

Voor de serie 'Portetten' interviewde Josfien Anker Inó Baltás. Deze in Griekenland woonachtige Nederlandse schreef een roman in het Grieks, die tot veel discussie aanleiding gaf en al snel een tweede druk beleefde.

Een tochtje door het oerwoud van methodes

Nu op de Volksuniversiteiten de cursussen weer van start gaan geeft Lychnari een overzicht van een aantal veelgebruikte methodes Nieuwgrieks. Kees Mijnten ondernam een tocht door het oerwoud en bundelde voor ons de ervaringen van verschillende docenten. In de boekenrubriek geeft Arnold van Gemert een overzicht van de beschikbare woordenboeken.

Het regime van de 4e augustus

Dit jaar is het 60 jaar geleden dat generaal loánnis Metaxás de dictatuur uitriep in Griekenland. De historicus Angelos Avgoustidis belicht de achtergronden van deze gebeurtenis en beschrijft hoe de dictator uiteindelijk nog een heldenrol kreeg toebedeeld. In de rubriek 'Lied' wordt aandacht besteed aan het lied dat hierbij een rol speelde. In de rubriek 'De eerste stap' dit keer de journalist Mr. J.L Heldring, die op 4 augustus 1936 ter plaatse was.

Vaste rubrieken

Polygoon - Conny Keessen

De eerste stap - 1936 J.L. Heldring

Column - Tijd voor Chopin, Stavriana Livadarou

Lied - Kinderen van Griekenland, Wim Oudshoorn en Stavriana Livadarou

Boekenrubriek - Overzicht Woordenboeken Nieuwgrieks, Arnold van Gemert en Kees Klok

Hier Athene - Van die nachten met maan, Frans van Hasselt

Uit de Griekse keuken - Zeevruchtensoep - Soupa me óstraka, Nikos Vlachos, vertaling Marietje Wennekendonk