Lychnari 37 (2023), nummer 4

L2023 4

Op naar een hoopvolle toekomst

De halve wereld staat in brand door oorlog en geweld en Griekenland kreeg na de verwoestende natuurbranden van de zomer te maken met minstens zo verwoestende, door orkanen veroorzaakte overstromingen. Reinold de Vries, die in het zwaar getroffen Thessalië woont, beschreef voor ons de gevolgen die hij aan den lijve ondervond. Ook het Karlameer kreeg ermee te maken. U krijgt een korte update.
Het verhaal over de leprakolonie bij Kreta is nog altijd een droevige geschiedenis. En wat te denken van de verwoesting die barbaarse dieven toebrachten aan een Atheens kunstwerk?
Gelukkig is er ook genoeg positiefs te melden, zoals over een muziekfestival met het kerkorgel als centraal thema, een historisch huis dat aan de vergankelijkheid werd ontrukt door restauratie en dat nu bezocht kan worden, een overbekend eiland met bijzondere architectuur en een najaar nog veel rust en moois te bieden heeft. En natuurlijk zijn er boeken en liederen die de moeite kerstpuzzel voor u samengesteld.
We wensen u veel leesplezier en het allerbeste voor het komende jaar.

De redactie

Inhoud

Architectuur van Santorini

Douwe Laansma belicht de bijzondere architectuur van dit toeristische eiland en sprak met de Grieks-Italiaanse architecte Frantseska Tsebelís.

Het zwerversleven van het orgel

Waar wij gewend zijn aan een orgel in elke kerk, kent Griekenland slechts 16 kerkorgels. Toch vindt op het eiland Syros sinds 2017 een jaarlijks orgelfestival plaats. Lienke en Anke van Nugteren doen verslag.

Op bezoek in het huis van Patrick Leigh Fermor

Na het overlijden van de Britse schrijver (in 2011) en zijn vrouw (in 2003) dreigde verval van hun prachtige huis. Maar het tij is gekeerd en het pand gerestaureerd. Frederiek Lommen bracht er een bezoek.

Mijmeringen op Mýrina

Patrick Gouw raakte per toeval buiten het seizoen verzeild op Limnos en ontdekte de bekoringen van het eiland en zijn hoofdstad Mýrina.

Kerstpuzzel

Met een terugblik op het jaar 2023. | Download hier de puzzel op A4 en doe ook mee

Abstract

In zijn serie over standbeelden in Athene bespreekt Wim Oudshoorn ditmaal het jammerlijk door koperdieven mishandelde beeld van Kléarchos Loukópoulos.

En toen kwam het water

Reinold de Vries had deze zomer net met zijn gezin een huis gekocht toen achtereenvolgens de stormen Daniel en Elias over zijn dorp raasden en de hele omgeving maakten tot een gigantische modderpoel.

De natuur haalt haar gram

Nadat hij in het vorige nummer vertelde over zijn ‘ontdekking’ van het Karlameer zag Hans Verheij hoe de regens van september het meer onherkenbaar veranderd hebben.

Reacties

Het in memoriam voor Yannis Markópoulos deed Hugo Strötbaum in de pen klimmen en Hero Hokwerda signaleerde in het voorgaande nummer enkele onjuistheden.

Niki, in gesprek met auteur en vertaler

Wytske Roodbergen las de roman Niki die onlangs in het Nederlands verscheen, belde met de auteur Christos Chomenidis, en sprak met Hero Hokwerda die de vertaling verzorgde.

Spinalonga, het eiland van pijn en verdriet

Dankzij het populaire boek van Victoria Hislop en de daarop gebaseerde tv-serie weten veel mensen wel dat Spinalonga een leprozenkolonie herbergde. Katinka Magusin bracht er een bezoek en sprak met een ex-bewoner, die de weergave van Hislop sterk geromantiseerd vindt. | Lees hier het hele verhaal in het Nederlands én in het Grieks

Rubrieken

Hier Thessaloniki | De Tuinen van de Pasja | Zoals aangekondigd in het herfstnummer zal Tasos Papadópoulos ons de komende nummers voorzien van verhalen over de stad waar hij woont en werkt. Dit keer over de zogeheten Tuinen van de Pasja.

Lied | Theodorakis en Piaf | Het Griekse lied en het Franse chanson. Han Collewijn vertelt hoe Edith Piaf in de film Les amants de Teruel een lied van Theodorakis in het Frans zong.

Uit de Griekse keuken | Vasilópita | Met de feestdagen in aantocht geeft Vicky Christidou ons het recept voor de lekkerste Vasilópita.

Boeken | Vinosofie, Jeanny Heuzer | Signaleringen | De amuletten van de liefde en van de wapenen, Gunnar De Boel.

Matiës | De grote Wandeling | Het megalomane project ‘De grote Wandeling’ in Athene heeft er volgens Ilias Manglinis voor gezorgd dat burgemeester Bakoyannis niet werd herkozen. | Zoektocht nabestaanden | De eerste liefkozing van mijn opa kreeg ik van zijn beenderen. Yannis Papadópoulos vertelt over de zoektocht van nabestaanden naar hun gesneuvelde voorvaders. | Gevaarlijk racisme | Ook in Griekenland steekt regelmatig antisemitisme de kop op, ziet Paschos Mandravelis.

Agenda | Veel Griekse concerten in de komende maanden.