Lychnari 34 (2020), nummer 4

Tunnel

L2020 4Het is een inschatting, maar in de 33 jaar dat Lychnari nu bestaat zal 2020 het jaar zijn waarin het kleinste percentage ooit van de abonnees daadwerkelijk Griekenland bezocht heeft. Voor de meesten onder ons is het land een onbereikbaar utopia gebleven, door het herhaaldelijk corona-kleurcodeverschieten van Nederland en Griekenland. We hopen natuurlijk dat de verhalen in Lychnari een klein beetje troost hebben kunnen bieden in dit ongure jaar. Ook dit nummer probeert u wat licht te laten zien in en aan het eind van de tunnel. Een greep. Het meest letterlijke tunnelverhaal behelst de metro van Thessaloniki, waarvan de voltooiing nu toch lijkt te naderen, ondanks de nog steeds niet opgeloste controverse rond de ondergrondse antieke en Byzantijnse resten. Boven de grond wijden we ons aan de culinaire heerlijkheden van de stad. Verder zwerven we naar de eeuwig zingende bossen van Rodopi Nationaal Park en naar Astypálea dat het groenste eiland van Griekenland hoopt te worden. Halverwege vindt u de nu toch echt wel traditioneel te noemen kerstpuzzel, opgebouwd rond het thema Griekse conflicten door de eeuwen heen. We wensen u meer dan ooit gezondheid en vreugde voor het nieuwe jaar en natuurlijk een vrolijk weerzien met ons geliefde Hellas.

De redactie

Inhoud

Werk in uitvoering

De metro van Thessaloniki nadert na 15 jaar van bouwen geleidelijk zijn voltooiing. Maar een terugkerend dilemma zet infrastructurele noodzaak en cultureel erfgoed weer recht tegenover elkaar: wat te doen met de archeologische vondsten? Patrick Gouw doet verslag van dit ‘hoofdpijndossier’.

Een einde aan extreemrechts?

Onlangs veroordeelde de Griekse rechter na een lang proces de ‘Gouden Dageraad’ als criminele organisatie, verbood de partij en stuurde zeven partijleden naar de gevangenis. Maar is ook het gedachtegoed van de partij verdwenen? Agnes Dijk gaat in op die vraag.

Rodopi Nationaal Park

Samen met enkele bosdeskundigen bracht Douwe Laansma een bezoek aan dit stuk ongerepte natuur en leerde van alles over het beheer ervan.

Stichting Bootvluchteling

Deze Nederlandse stichting, die inmiddels 5 jaar bestaat, biedt onvermoeibaar in kamp Moria medische en psychosociale hulp. Marietje Wennekendonk sprak met oprichtster Annerieke Berg.

Griekenland en Turkije, wat willen ze van elkaar en wat wil de EU?

Bij wat Agnes Dijk schreef over de problemen in de oostelijke Middellandse Zee had Hero Hokwerda enkele kanttekeningen. De redactie vroeg hem de problematiek in een artikel te vervatten.

Kerstpuzzel

Historische feiten | Ook dit jaar weer de langzamerhand traditionele kerstpuzzel, ditmaal met een historisch thema.

Eerbiedwaardige distillateur doet nu in schone-handen-spul

Frans Happel sprak met Yorgos Kallikounis, directeur-eigenaar van distilleerderij Callicounis, die hem uitlegde hoe logisch het voor het bedrijf was in deze tijd om te schakelen naar een nieuw product.

De grote stilte is gevallen

In augustus overleed op 79-jarige leeftijd de zanger Yannis Poulópoulos die triomfen vierde van de vroege jaren ’60 tot kort voor de millenniumwissel. Han Collewijn gedenkt de zanger.

Assos in zwaar weer

In september trok er over het westen van Griekenland een mediterrane orkaan die vooral op Kefaloniá zware schade aanrichtte. Suzanne Teijgeler startte een hulpactie voor het zwaar getroffen stadje Assos.

Thessaloniki is geen stad, maar liefde

Katinka Magusin verkende samen met de daar woonachtige Maria Thoidis wat Griekenlands ‘tweede hoofdstad’ op culinair gebied te bieden heeft.

Paus Alexander

Dat aan het hoofd van de rooms-katholieke kerk ooit een Griekse paus gestaan heeft ontdekte Hans Verheij toen hij op Kreta stuitte op de ruïnes van het Fraró-klooster en hij dook in de geschiedenis.

Een lastige en boeiende kwestie: de kalender

Bert Groen legt uit hoe het nu precies zit met de oude en nieuwe kalender in het oostersorthodoxe kerkelijk leven.

Blankens Kavafis

Voor een door de coronamaatregelen zeer beperkt publiek werd in september het archief van Kavafis-vertaler Prof. G.H. Blanken door diens dochters overgedragen aan de Universiteit van Amsterdam. Maria Boletsi was een van de initiatiefnemers en leidt hier de toespraak in die bij die gelegenheid werd uitgesproken door prof. Arnold vanGemert.

Een Athosklooster, net buiten Athos

Hoe de wereldgeschiedenis ervoor zorgde dat een oorspronkelijk Athos-klooster net buiten de monnikenrepubliek kwam te liggen vertelt Hans Overduin.

Rubrieken

Matiës | Astypálea, het ‘groene’ eiland - Over de vergroening van het eiland Astypálea en de voor- en nadelen van de winning van hernieuwbare energie.

Lezers schrijven | Ontdekkingsreis naar de overkant | De troebelen rond Kastelórizo deden Ada van Ree terugdenken aan het bezoek dat ze met haar echtgenoot aan het eilandje bracht in 1982.

Uit de Grieks keuken | Kerstkoekjes Eleftería Triandafyllidou deelt met ons de lekkerste Griekse kerstkoekjes, de melomakárona.

Agenda en Boeken

Lampjes

Muziek | Yorgos Fakanás maakt dromen waar | Naast de traditionele Griekse muzikanten kent Griekenland ook jazzmusici, zoals Yorgos Fakanás, een virtuoze bassist die een eigen muziekschool heeft opgericht. Michiel Koperdraat sprak met hem.

De schrijver | Tom Lanoye | Voor zijn rubriek laat Mario Molegraaf dit keer zijn licht schijnen over Tom Lanoye.