Lychnari 9 (1995), nummer 1

L1995 1

Inhoud

Het paard van Troje

Zoals op vele plaatsen op deze wereld heeft ook op Kreta het toerisme een niet meer te stuiten ontwikkeling teweeggebracht. Voor Jan de Kort een herhaalde opvoering van een Griekse tragedie: opnieuw speelt 'Het Paard van Troje' zijn verlokkend spel, weer wordt het binnengehaald.

Gezondheidszorg op Kreta

Hoe staat het met de gezondheidszorg in Griekenland? Anders dan bij ons, dat staat vast. Hóe anders vertelt J.H. de Schaaf - in het dagelijks leven in deze sector werkzaam - na een gastbezoek: bij een gezondheidscentrum en daarmee verbonden 'dorpspraktijk' op Kreta.

Griekse psychiatrie is niet alleen Leros

Meldde Dimitris Giannakos nog geen vier jaar geleden in Lychnari verontrustende berichten over de situatie van psychiatrische patiënten op Leros, nu doet hij verslag van Griekse projecten op het gebied van arbeidsrehabilitatie, die verrassende vruchten beginnen af te werpen.

In het kleurenkatern: Tula Antonakos

Deze Grieks-Australische kunstenares raakte al jong geboeid door letters en woorden. Voor dit katern maakte Riek Weijand samen met haar een keuze uit de door haar geschilderde serie 'kalligrafie'.

De mysteries van Mistras

Twee maanden hielden ze vol, maar het mocht niet baten. Op 29 mei 1453 viel De Stad en onmiddellijk ontstonden mythen rondom de gevallen keizer, die voorgoed in de menigte was verdwenen. Andriëtte Stathi-Schoorel werpt een snelle blik over de laatste eeuwen van een eens zo machtig rijk en zijn laatste keizer.

Een nieuw Grieks-Turks woordenboek

Hun voornaamste doel: een positieve politieke en culturele bijdrage te leveren om de communicatie tussen Turken en Grieken te bevorderen. Andriëtte Stathi-Schoorel sprak in Athene met de makers van een nieuw Grieks-Turks woordenboek.

Mega Kafenion in Tripolis

Geen stad op deze aarde die zichzelf respecteert of je vindt er wel een etablissement geheel of gedeeltelijk ingericht in de Weense stijl van een eeuw geleden. Harry Gen nodigt u, met veel liefde voor deze vergane glorie. uit tot een bezoek aan het Méga Kafeníon van Trípolis.

Wandelen op Griekse eilanden

Wat aanvankelijk een troosteloze woestijn leek blijkt toch nog verrassingen in zich te bergen. Henk van Wijngaarden wandelde over Kárpathos en vond een wandelparadijs.

Vaste rubrieken

Polygoon - Conny Keessen

Boekenrubriek - De dode likeur van Yannis Xanthoulis (Josien Anker) en Torens van Sifnos (Harry Gen)

Hier Athene - Het meezingen in de potpourri, Frans van Hasselt

Uit de Griekse keuken - Arnaki sto charti (Lammetje in papier), Stavriana Livadarou