Lychnari 5 (1991), nummer 1

L1991 1

Inhoud

Wantoestanden in het psychiatrisch ziekenhuis op Leros

Meer dan 1000 psychiatrische patiënten verblijven op Leros in erbarmelijke omstandigheden. Met Nederlandse hulp wordt nu gewerkt aan betere huisvesting en zorg, schrijft Dimitris Giannakos.

Terugkeer uit Colchis, maar zonder gulden vlies

Tienduizenden Grieks-sprekenden vluchtten tussen 1453 en 1920 uit Noord-Turkije naar Georgië en Zuid-Rusland, om te ontkomen aan uitmoording door de Turken. Andriëtte Stathi-Schoorel beschrijft hun lot aldaar. Sinds 1989 vertrokken deze Pontiërs in groten getale naar Griekenland.

Europan, een kans voor Kesarianí?

De Atheense volkswijk Kesariani (gebouwd voor de Griekse vluchtelingenstroom uit Turkije in 1923) schreeuwt om renovatie. De Nederlandse architect Hans Sluymer behaalt een Europese prijs met zijn renovatieplan. Een verslag van Riek Weijand.

Kunstkatern: de schilder / graficus Stávros Kotsiréas

Nicole Spaans beschrijft Kotsireas' leven en toont zijn werk. Hij woont en werkt afwisselend in Nederland en Griekenland.

Notities over Nasos Vayenás

Marc Lauxtermann beschrijft poëtisch en uitvoerig het bezoek van de Griekse dichter en criticus Nasos Vayenas aan Nederland, en zijn gedichten.

Ben ik van Griekschen bloed?

In 1955 is in Athene een kliniek voor ongehuwde moeders opgericht, Mitéra genaamd. Veel baby's werden geadopteerd, meestal in het buitenland. Ruim 500 baby's gingen naar Nederland. Nu ze opgroeien, zoeken ze hun ouders (Wim Oudshoorn en Ingrid van der Neut).

Theophano, een Griekse keizerin in de Lage Landen

Krijnie N. Ciggaar schrijft over Theophano, een Byzantijnse prinses, getrouwd met Otto II, die regelmatig in de Lage Landen verbleef. Zij overleed in 991 op het Valkhof in Nijmegen.

W.J.Aerts met emeritaat

Prof. Aerts, de eerste hoogleraar Middel- en Nieuwgrieks in Groningen, neemt na 23 jaar afscheid. Een verslag van Hero Hokwerda.

Eftychia, een kring van filhellenen

Jacqueline Hendrix schrijft over een vereniging van filhellenen in België en Nederland.

Vaste rubrieken

Polygoon - Ingeborg Beugel: scholierenopstand - Griekenland, Turkije en de Golf - amnestie voor de laatste juntagevangenen?

Uit de Griekse keuken - A. Avgoustidis: een eigentijdse variatie op Kakaviá.

Hier Athene - Frans v. Hasselt. Zingen, praten en kakelen. Debatteren in Griekenland.

Boeken - Josien Anker: 5 boeken over Griekse mythologie en geschiedenis; Vayenas' gedichten.