Lychnari 35 (2021), nummer 2

Verlangen

L2021 2De redactie en de auteurs van Lychnari hebben het dit keer niet gemakkelijk gehad. Verschillende omstandigheden hebben ervoor gezorgd dat u dit keer bepaalde vaste bijdragen moet missen. Er was sprake van ziekte, geboorte, een sterfgeval, verhuizing, werkperikelen, maar desondanks denken we erin geslaagd te
zijn weer een breed palet aan artikelen voor u samen te stellen. Natuurlijk in dit belangrijke herdenkingsjaar weer een paar historische bijdragen over 1821, berichten met betrekking tot de onvermijdelijke coronacrisis die ons verlangen naar Griekenland soms ondraaglijk maakt, een bloedstollende ruiterwedstrijd, een zomers gerecht, rouwrituelen, geboortezorg en de geschiedenis van een van de belangrijkste Griekse voetbalclubs. We wensen u veel leesplezier in de zomer en hopen in het najaar weer op volle sterkte aanwezig te zijn.

De redactie

Inhoud

Ayo Pnevma, paardenfestijn vol adrenaline in Vólakasc

Op pinkstermaandag – dit jaar valt dat in Griekenland op 21 juni – worden in het Noord-Griekse Vólakas traditionele paardenrennen gehouden. Douwe Laansma was erbij, al miste hij de eigenlijke wedstrijd.

De tweekoppige adelaar waakt over haar jongen

Katinka Magusin raakte gefascineerd door de geschiedenis van een van Griekenlands belangrijkste voetbalclubs: het in Thessaloniki gevestigde PAOK. Lees hier het hele verhaal

Eeuwige held Kolokotronis

Patrick Gouw volgt dit jaar de Griekse Opstand op de voet en schrijft ditmaal over de verpersoonlijking van de strijd, de nationale volksheld Theódoros Kolokotronis.

De strijd van 1821 in woord en beeld

Hans Verheij vertelt deze keer hoe de Memoires van generaal Makriyannis tot stand kwamen en belicht aan de hand van een van de beroemde prenten wat daarin staat over de strijd om Athene.

Een hoopje zand onder de sterren

Het overlijden van haar moeder in Griekenland deed Shereen El Sherbini met andere ogen kijken naar de rouw- en begrafenisrituelen die daar gebruikt worden.

Behandeling van het wetsontwerp co-ouderschap

Onlangs werd in het Griekse parlement een wetsontwerp voor de mogelijkheid van co-ouderschap na echtscheiding aangenomen; het krantenverslag van hoe dat ging geeft een aardig inkijkje in het reilen en zeilen van het Griekse parlement.

Het leek zo normaal

Net als vele andere Nederlandse Griekenlandliefhebbers kijken Lienke en Anke van Nugteren met smart uit naar het moment dat ze eindelijk weer naar hun geliefde tweede vaderland kunnen afreizen. Een goede vriend van hen op hun eiland heeft het weerzien niet gehaald.

De heropening van Griekenland

Frans Happel laat zien wat er na de pandemie weer mogelijk is: ook Griekenland laat weer de toeristen toe waar het land zo naar verlangd heeft.

Vernieuwde luchthavens in Griekenland

Dit voorjaar kwam een operatie gereed waarbij 14 regionale vliegvelden een ‘make over’ kregen. Een impressie.

Huisje boompje beestje (en baby) op Kárpathos

Samen met haar partner bestiert Renate Mattson een wandeltour-kunstworkshopbedrijf op Kárpathos. Nu ze zwanger is ontdekt ze dat de faciliteiten op haar eiland niet altijd toereikend zijn.

Rubrieken

Matiës | Hoe operatie ‘Vrijheid’ kan bijdragen aan een visie op de toekomst | Margarita Pournara was aan de beurt om zich te laten vaccineren en verbaasde zich over de geoliede machine in het vaccinatiecentrum. | De bewakersrol van Griekenland | De minister-president van Noord-Macedonië, Zoran Zaev, werd geïnterviewd door I Kathimeriní. Athanásios Ellis bespreekt het interview. | Archeologen herschrijven de geschiedenis van Mavropiyí | Het met de grond gelijk maken van een dorp in Noord-Griekenland ten behoeve van de lignietwinning leverde bijzondere archeologische vondsten op onder de gesloopte huizen. Yota Myrtsioti nam er een kijkje. | De pandemie heeft de gewoontes van buiten eten veranderd | De Grieken zijn zó blij dat ze weer naar een restaurant kunnen, dat ze dingen die ze vroeger nooit geaccepteerd zouden hebben nu slikken voor zoete koek, schrijft Tania Yeoryopoulou.

Uit de Griekse keuken | 30 kilo tomatensaus | Elefteria Triandafyllidou vertelt hoe ze de tomatenoogst van de zomer verwerkt tot saus die het hele jaar door gebruikt kan worden. En natuurlijk geeft ze ook een zomers recept waarin die saus onmisbaar is.

Muziek | De Ierse bouzouki | Dit keer schrijft Michiel Koperdraat over hoe het Griekse instrument bouzouki werd geadopteerd door Ierse muzikanten, die er een geheel eigen versie van maakten.

Boeken | Het Griekse voetbalsprookje van Koning Otto | Een nieuw deeltje in de serie vereenvoudigde 19e eeuwse romans voor leerlingen Grieks als tweede taal | Een bijzonder fotoboek over winterzwemmers op Corfu | Popzangeres Laura Jansen schreef een boek over haar ervaringen als vrijwilligster op Lesbos.

Agenda | Heel langzaam gaat Griekenland open, en ook in eigen land lijken er weer kansen voor culturele evenementen. Wat we er nu van weten zetten we hier op een rijtje.