Lychnari 4 (1990), nummer 4

L1990 4

Inhoud

Ochi - Nee

Het is dit jaar 60 jaar geleden dat Italië Griekenland aanviel, na een ultimatum waarop de Griekse dictator Metaxás een ferm 'Ochi ' (nee) had geantwoord. Angelos Avgoustídis herdenkt hoe de Grieken het Italiaanse leger een forse nederlaag bezorgden.

Griekse reders in de cruise-vaart

Overal ter wereld zijn de Griekse reders een begrip. Namen als Onassis en Niarchos spreken nog steeds tot de verbeelding. In dit nummer beschrijft L. Wc. Lamers de activiteiten van de Grieken in de cruise-vaart.

De klaagzang van de zeehond

Al in Homerus' tijd sprak de zeehond de mensen tot de verbeelding. Er zijn echter maar weinig mensen die weten dat dit dier ook nu nog in de Egeïsche Zee voorkomt. Andriëtte Stathi-Schoorel nam er een kijkje.

Instituut voor Oosters Christendom opgericht

Aan de Nijmeegse universiteit is onlangs een nieuw instituut voor de bestudering van het Oosters Christendom opgericht. Dimítris Giannákos sprak met de bezielde coördinator.

Ter genezing van lichaam en ziel

De Orthodoxe Kerk kent vele rituelen. Eén ervan is het efchéleon, de ziekenzalving. Bert Groen was in Griekenland getuige van deze viering en schetst de achtergronden.

De katholieke minderheid in Orthodox Griekenland

Verreweg de meeste Grieken zijn orthodox, maar op de Cycladen woont een kleine katholieke minderheid . Florence van Berckel beschrijft de moeizame verhouding tussen katholiek en orthodox.

De Griekse diaspora in Afrika

Voor de meeste Lychnari-lezers zal de diaspora geen onbekend verschijnsel zijn. Dat deze ook in veel Afrikaanse landen voorkomt is misschien wél nieuw. Marian Richters verrichtte een studie naar dit verschijnsel, waarvan hier het verslag.

Het leven op Kostellórizo

Kostellórizo is het eiland dat het verst verwijderd ligt van het Griekse vasteland. Paul Schiethart ondernam een reis naar deze uithoek en concludeert dat het er ondanks de grote afstand heel Grieks toegaat.

Landschap in de mist

Is de titel van de jongste film van Griekenlands meest vooraanstaande regisseur, Theo Angelópoulos. Marian Heesen zag deze bijzondere film; een recensie.

Bij de dood van Yánnis Rítsos

Vaste rubrieken

Polygoon

Stélios Mavromátis. De schilder Mavromátis is in Griekenland vooral bekend als schilder van treinen. In het kunstkatern beschrijft Alkis Charalambidis het werk van deze autodidact als 'de vormgeving van de melancholie'.

Uit de Griekse Keuken

Hier Athene...

Agenda

Lichtpuntjes

Agora

Boekenrubriek