Lychnari 31 (2017), nummer 3

L2017 3

Konstandinos Mitsotakis, de onlangs overleden politicus en oud-premier van Griekenland, werd een jaar na de grote brand van Thessaloniki geboren en vijf jaar na de dood van zijn (voor)naamgenoot Konstandinos Tsiklitiras, de springkampioen van 3 Olympische Spelen. De nog steeds functionerende ijzerwarenwinkel Amoratis op het eiland Andros was toen inmiddels al meer dan 20 jaar in bedrijf. De Grieken van Klein-Azië zaten nog in Klein-Azië maar in Rotterdam was nog geen Griek te bekennen, het zou nog 48 jaar duren voor het eerste Griekse recept in een Nederlandse krant zou verschijnen. Deze hele kluwen van tijdlijnen wordt voor u ontrold in dit nummer, waarin opvallend veel achterom gekeken en gememoreerd wordt, soms met een traan, soms met een lach.

De redactie

Inhoud

Enfield Neórion, a tale of three islands

Anke van Nugteren dook in de geschiedenis van de elektrische auto die begin jaren ’70 van de vorige eeuw – zijn tijd ver vooruit – werd gemaakt op het Griekse eiland Syros.

Een discutabel dutje

Is het wel zo gezond om, zoals de Grieken, ’s middags na het eten voor een uur of twee te gaan slapen? Inge Manousakis over de voors en tegens van een lange siësta.

Anoya, laatste halte voor de Psiloritis

Douwe Laansma bezocht in het beroemde Kretenzische bergdorp onder andere het museum waar werk van Gryliós te zien is en werd vergast op muziek door diens zoon.

Labrys, al 25 jaar een bijzondere reisorganisatie

De oorsprong van Labrys reizen ligt in Griekenland. Myrte Jansen, die enige malen groepsreizen door Griekenland voor Labrys begeleidde, sprak met een van de oprichters.

Een eeuw na de grote brand

In augustus van het jaar 1917 woedde er in Thessaloniki een enorme brand, die het aanzien van de stad voorgoed veranderde. Kees Klok vertelt erover.

In memoriam Konstandinos

Agnes Dijk verdiepte zich in de rol van deze belangrijke Griekse politicus, die onlangs op 99-jarige leeftijd overleed.

Hoera, een nieuwe methode Grieks!

Eindelijk is er een waardige opvolger voor de aloude ‘blauwe boekjes’. Marietje Wennekendonk bekeek de nieuwe methode Milào.

Verhalen van Rotterdamse Grieken

Rotterdam was de eerste Nederlandse stad waar zich Grieken vestigden. Verhalenhuis Belvédère wijdt er een tentoonstelling aan en Linda Malherbe sprak enkele van de pioniers.

Een 100 jaar oude doe-het-zelf-zaak en meer

Pavlos Emmanouilidis bezocht het eiland Andros en trof daar een aantal bijzondere bedrijven. Lees hier het hele artikel.

Dode sportheld eindelijk thuis

Konstandinos , Tsiklitirasheld van drie Olympische Spelen, stierf in 1913. Nu werd zijn stoffelijk overschot naar zijn geboorteplaats overgebracht. Frans Happel doet verslag.

Porto Lago

In 2010 deed Ruard Wallis de Vries in Lychnari verslag van bijzondere schilderingen op Leros uit WO II. Nu is er een documentaire over gemaakt en sprak hij de maakster daarvan.

Maria Chronopoúlou, een van de 700-euro-jongeren

Frans Happel portretteert een jonge vrouw die er alles aan doet om aan het werk te komen.

Vaste rubrieken

2 Agenda

8 Hier Athene - Shereen El Sherbini, Bosbranden, kombolois en zwijgende nimfen

12 Reacties

13 De schrijver - Mario Molegraaf, Inez van Dullemen

17 Lampjes

25 www. - Dineke de Jonge, Kroeskoppelikanen en monniksgieren

30 Pikilía

31 Lychnari Film - In Verhalenhuis Belvédère worden in samenwerking met Lychnari Film ook drie Griekse documentaires vertoond; Wim Oudshoorn bespreekt ze kort.

32 Uit de Griekse keuken - Linda Malherbe, Gestoofd lam uit het oudste Griekse restaurant in Nederland

34 Matiës-  Een typisch geval van Griekse zelfdestructie | Griekse stoepen onteigend | Belastingcontroles op de eilanden | Mind the fact tussen leven en kunst

45 Boeken - Rakí wat de klok slaat | Berichten

46 Griekenland zwart-wit - Tom van Deel, Wie is wie bij de Leeuwenpoort?

50 Muziek - Michiel Koperdraat, De kleine vluchteling