Lychnari 16 (2002), nummer 1

L2002 1<

Een nieuwe lente en nog meer kleur in Lychnari. Het aantal kleurenpagina’s is maar liefst verdubbeld, de vertrouwde indeling is hierdoor enigszins gewijzigd.
Zoals gebruikelijk in het lentenummer extra aandacht voor reizen in Griekenland. Deze keer: Aegina, Samos, een vleugje Thasos en het hartje van de Peloponnesus. We reizen verder door ruimte en tijd via het levensverhaal van een Griekse familie die een speelbal werd in de Macedonische kwestie. Aandacht ook voor de laatste reis van dichter en Kavafis-vertaler Hans Warren. Ten slotte kijken we reikhalzend uit naar de meest ongebonden zanger van Griekenland, Nikos Papázoglou, die in maart hierheen komt.

De redactie

Inhoud

Het Erymanthische everzwijn

Daniël Koster, op zoek naar de 12 werken van Herakles in het Griekse landschap, kwam terecht op de plek waar de Erymanthische ever werd bedwongen. De reconstructie van de jacht levert een aantal prachtige wandelingen op.

De geschiedenis en het lot

Hoe de familie Andoníou in Skopje terechtkwam en verderging onder de naam Andonovski en hoe de geschiedenis hun schrijnende lot bepaalde, waardoor zij bijna een halve eeuw buiten Griekenland gesloten werden, vertelt Marietje Wennekendonk.

De Macedonische kwestie

‘Hysterie’ werd het in Nederland genoemd, de kwestie Macedonië. In aansluiting op het verhaal van de familie Andonovski vertelt historicus Angelos Avgoustidis waar de paranoïde angst van de Grieken voor Macedonië en de Slavisch sprekenden die uit Griekenland vertrokken vandaan komt.

‘In die gebeeldhouwde zetel…’

Onlangs overleed de dichter Hans Warren. Hero Hokwerda staat stil bij de dood van deze Griekenlandminnaar en vertaler van Griekse poëzie.

Straathonden en pistachebomen

Hardnekkig zijn ze, de straathonden in de buurt van je eethuis. Ook op Éyina (Aegina) het eiland van de pistacheboom, waar Gerard Roelofs ze tevergeefs tracht te ontwijken.

Samos, nog een paradijs

Annette Lameijer bezocht eind oktober het toeristische eiland Samos, om er te constateren dat de buiten-het-seizoentoerist nog een waar paradijs kan aantreffen.

Vaste rubrieken

Polygoon Conny Keessen de intrede van de euro en de ramp met de Express Sámina een jaar later

Muziek Yolanda Verbeek een discografie van Nikos Papázoglou

Hier Athene Frans van Hasselt Theodorakis in Kabul

Uit de Griekse keuken Dimitris Giannakos Gevuld melkgeitje uit Thasos

Agapití Fotoula: Radiofrequenties Griekse Wereldomroep en de berekening van Pasen

Boeken Arthur Bot een recensie, en Berichten

Lied Luc Pardon De Vuurtorens van Nikos Papázoglou

Taalrubriek Marietje Wennekendonk Over de ευρώ en andere zaken

Agenda met o.a. veel informatie over zomercursussen in Griekenland, vooruitblik