Lychnari 11 (1997), nummer 1

L1997 1

Inhoud

7 | Zondag in Thessaloniki

Wat doen we op een mooie zondag in deze stad als we even genoeg festival gehad hebben? Florence van Berckel geeft suggesties.

8 | Een schrijver en zijn stad: Yorgos Ioannou

Bestaat er een 'School van Thessaloniki' in de literatuur? Yorgos Ioannou is een van de belangrijkste schrijvers van en over deze stad. Hero Hokwerda belicht de plaats van Ioannou in de Griekse literatuur en vertaalde een kort verhaal van zijn hand.

12 | Monumenten van Thessalonki

Hoe zit het met al die gebouwen uit verschillende eeuwen waar je in Thessaloniki bijkans over struikelt? Dimitris Giannakos leidt ons langs vier monumenten en vertelt hun geschiedenis.

14 | Thessaloniki en Internet

Via Internet kunnen toekomstige festivalgangers zich uitgebreid informeren over hel programma. Janine Kingmans loont ons hoe.

15 | Aan de Byzantijnse muur

Wim Oudshoorn schrijft aan de eeuwenoude stadsmuur waarin hij in 1976 twee weken mocht wonen.

16 | Hoe redden we de Bovenstad?

Een reportage van Yoryía Lotsopoúlou over de langzaam op gang komende herwaardering van de vervallen woonhuizen in de Bovenstad.

20 | Kunst en cultuur in Thessaloniki '97

In het programma van Thessaloniki Culturele Hoofdstad is veel aandacht voor kunstuitingen van diverse aard. Els Hanappe leidt ons langs de voornaamste exposities.

23 |Het Instituut voor Balkanstudies

Een instituut dat de 'Balkandimensie' van Thessaloniki uitdraagt. Kostas Dimadis, sinds jaren als docent Nieuwgrieks daar werkzaam, vertelt ons meer.

27 | De Sefardische liederen van Thessaloniki

Tot aan de Tweede Wereldoorlog bepaalden de joden voor een belangrijk deel hel gezicht van de stad. Margarita Bonatsou bestudeerde hun liederen en bespreekt de invloed van hel Griekse populaire lied op de Sefardische liedteksten.

29 | De stad leer je kennen door te gaan slenteren

Voor de serie Portretten had Kees Mijnten een gesprek met de in Friesland woonachtige maar in Thessaloniki opgegroeide Dora Karasavidou over de stad en haar veranderende gezicht.

Vaste rubrieken

Polygoon - Conny Keessen (o.a. Van Mierlo in Athene)

De eerste stap - Arnold van Gemert: In Saloniki heb ik mijn Griekenland ontdekt

Hier Thessaloniki - Frans van Hasselt: Blinde vlek?

Uit de Griekse keuken - Stavriana Livadarou: Uit de keuken van Thessaloniki. 3 recepten uit verschillende keukens. Bij wijze van multiculturele stoofpot dat Thessaloniki in feite is.

Lied - Frans De Clercq: Rebetika in Thessaloniki.

Wijnen in Griekenland - Theologos Aritzis

Columm - Dimitris Giannakos: De grote wereld.

Boeken rubriek - Marc Lauxtermann: Recensie van 'Het zevende kleed' van Evjenia Fakinou; Marjoleine de Vos: Boeken met Griekenland in de hoofdrol van Alfred Kossmann; Wim Oudshoorn: Boeken over Griekenland in de ramsj.

Agenda, lichtpuntjes