Athene leeft!

Tex Rijnders

dakterras

Wie Griekenland denkt, denkt blauw-witte huisjes, tzatziki, olijfolie en syrtaki. Wie Athene denkt, denkt Akropolis en … Akropolis. Hoewel, eerlijk is eerlijk, vandaag de dag komen daar misschien ook beelden bij van stakingen, onlusten en aanhangers van extreem rechts. Je zult niet de enige zijn als je je afvraagt of Athene überhaupt nog wel de moeite waard is om te bezoeken. Of je die tussenstop op weg naar je favoriete eiland nog wel moet maken. Volgens mij is het antwoord beslist ja!

Juist nú; is er in Athene een buzz van nieuwe, culturele initiatieven, interessante winkeltjes die overal opduiken, mensen die de stad nieuw leven inblazen met buurtactiviteiten. Wie de weg weet, kan zich dagenlang vermaken. En om je te helpen die weg te vinden, zijn er twee geweldige off the beaten track initiatieven in detad. Je raadt het al, ze zijn jong, ze zijn origineel en ze geven tours die het hedendaagse, werkelijke Athene op een bijzondere manier onthullen. Ben je op pad met een van hun tours dan lijkt de enigszins verlopen ‘grande dame’ te worden afgestoft, waarna je zelfs in de alledaagsheid en non-esthetiek haar schoonheid begint te zien.

Hippe plekken

De eigenaresse van Psit heeft een goed ontwikkeld gevoel voor humor. Dat merk je al aan de naam van haar winkel waar ze humoristische, zelfgemaakte sieraden (o.a. T-shirts en gestreepte broekjes als oorbellen!) en keramiek verkoopt. In Nederland zouden wij de naam schrijven als Psssst en het verwijst naar de manier waarop sommige Griekse mannen op straat de aandacht van een vrouw proberen te vangen. Haar winkel zit op de grens van de wijken Koukaki en Plaka. In Koukaki zijn recent veel ontwerpers neergestreken. De wijk vormt een prachtige uitvalsbasis om een paar dagen in Athene rond te struinen. Koukaki ligt dichtbij de Akropolis – voor als je het tóch niet kunt laten – dichtbij Plaka én redelijk dichtbij de hippe uitgaanswijk Gazi waar de Grieken graag ’s avonds uitgaan.

Uitgaan kun je natuurlijk overal, maar uitgaan op dé hippe plekken waar de Atheners het liefst komen, is voor een toerist meestal niet weggelegd. ATA (Alternative Tours Athens) brengt die optie binnen je bereik. Zij verzorgen nightlife tours in allerlei wijken. Een drankje of diner op een dakterras móet je hebben gedaan in Athene.

Lees verder in Lychnari 14/4-5, p. 14 e.v.