Het succes van Myrta's olie

Ed Peereboom

myrtha

De grootste olijfgaard ter wereld wordt het eiland Lesbos wel genoemd. Maar al is de olie die het produceert van uitmuntende kwaliteit, de bevolking doet er niets mee: het vloeibare goud wordt voor een habbekrats aan Italië verkocht.

Gelukkig zijn er uitzonderingen...

‘Neem een slokje, laat het over je tong walsen, zet je lippen in de fluitstand, zuig je adem naar binnen en laat je zintuigen hun werk doen.’

Het is 4 april, we staan met plastic slofjes om onze schoenen in een koele opslagruimte en volgen de instructies van Myrta Kalambokás, een jonge, ambitieuze onderneemster uit Plomari, aan de zuidkust van het eiland Lesbos. Een vlaag van kruiden, versgemaaid gras en bittere amandel strijkt langs onze smaakpapillen: een intense, overweldigende ervaring!

Nee, het is geen wijn die we hier proeven, maar de organische, ongefilterde olijfolie die een dag eerder op de Eleotexnía, de grote olijfoliebeurs in Athene, de gouden Kotinósmedaille kreeg toegekend. De beste biologische olijfolie van Griekenland in de categorie ‘zeer fruitig’ en de zoveelste onderscheiding die Myrta, onderwijzeres en professioneel olijfolieproever in opleiding, met haar olie in de wacht sleept sinds ze hem in 2007 op de markt bracht. Elf jaar daarvoor, toen ze de grote olijfgaard van haar moeder Irini erfde, maakte ze met haar man Níkos een fundamentele keuze: ze besloten niet alleen biologisch te gaan telen, maar een volledig ecologisch systeem te creëren waar de natuur zoveel mogelijk haar gang zou kunnen gaan. Een ambitieus plan dat veel doorzettingsvermogen vergde en ook een langetermijnvisie: pas na tien jaar was de omschakeling van ‘normaal’ naar ‘biologisch’ voltooid.

Het was geen gemakkelijk traject, er waren jaren met nauwelijks opbrengst, maar het leidde uiteindelijk wél tot een uitzonderlijk succesverhaal. Want waar veel olijftelers op Lesbos, aanvankelijk met Europees geld overgestapt op ‘biologisch’, nu door desinteresse en teruglopende subsidies het omschakelingstraject staken, beleeft de olie van Myrta een ware triomftocht: ook vanuit het buitenland stromen de prijzen binnen!

Grootste olijfgaard ter wereld

Het dunbevolkte Lesbos, dat ooit aan de kust van Klein Azië vastzat en er nu als een platanenblad vlak onder bungelt, is niet alleen het op twee na grootste eiland van Griekenland, maar wordt met zijn ruim 11 miljoen olijfbomen ook wel de grootste olijfgaard ter wereld genoemd. 

Lees verder in Lychnari 2011/3 p. 44.