Yannis Garlemos, het gezicht achter Greek events

Marietje Wennekendonk

bloemist

Fener, een oude Griekse wijk in Constantinopel; Uitslagen Griekse Superleague; Olympic Air mikt op toetreding tot luchtvaartalliantie SkyTeam; Grieks katholiek parlementslid in Grieks parlement; Maria Farandouri op festival van Brugge; Grieks feest in Gorinchem; Zomaar een greep uit wat er in Nederland en België over Griekenland te vertellen is en ook verteld wordt. Voor u en ons verzameld door Yannis Garlemos.

Meestal elke dag, maar op zijn minst eens per week stuurt Yannis aan zijn abonnees, Griekenland-geïnteresseerden, een overzicht van het Griekse nieuws in de pers van de lage landen. Op Griekse feestdagen worden we vaak verrast met een artikel over de historische achtergrond van bijvoorbeeld de Griekse nationale feestdag op 25 maart, veelal van Wikipedia, maar soms ook aangevuld met eigen teksten. Wie is deze Yannis Garlemos en wat beweegt hem om dagelijks het internet af te struinen op zoek naar nieuws over Griekenland?

Grijp je kansen

Yannis, geboren en getogen in Nederland, spreekt Nederlands met een duidelijke Brabantse tongval. Hij kwam in 1971 ter wereld als kind van 2 Griekse ouders. Zijn vader, die in Lárissa geen geschikt werk kon vinden, was na allerlei omzwervingen in Noord-Europa en werk in de mijnen en in de textiel, uiteindelijk in Tilburg terechtgekomen, nadat hij eerst in zijn thuisland getrouwd was.

In het huisgezin werd en wordt vaak Grieks gesproken, maar heel vaak ook Nederlands of een mix van de twee talen. Tijdens ons gesprek beantwoordt Yannis een dringend telefoontje van zijn broer en krijg ik ongewild een illustratie van wat hij daarmee bedoelt: af en toe switcht hij halverwege een zin naar de andere taal. 

Lees verder in Lychnari 2009/5, pp. 18-19.