Stijgende criminaliteit in Griekenland

Agnes Dijk

Over geavanceerde aangiftesystemen en pizzakoeriers

cooked pizza

Het gaat bergafwaarts met de veiligheid in de Griekse steden. Tenminste, dat zou men kunnen concluderen uit de talloze berichten over de ‘explosie van criminaliteit’ en de ‘schrikbarende stijging’ van het aantal inbraken, berovingen en geweldsdelicten. Het zijn berichten die ik over het algemeen oversla, of met een vaag ‘dat-zal-wel-gevoel’ licht verveeld eens doorblader. Ik weet dat het onterecht en egoïstisch is, maar voor mij behoort criminaliteit tot de categorie onderwerpen die pas interessant zijn als je er direct mee te maken krijgt.

Nu wil het lot dat mijn fiets hier kort geleden twee keer is gestolen en ook ik ben onlangs van mijn tas beroofd. En inderdaad lees ik de verontrustende stukken over de toegenomen misdaad sindsdien uitvoerig en zelfs met een zekere gretigheid. Dankzij de Atheense fietsendieven en de onverlaat op een scooter die er na een korte worsteling met mijn tas, portemonnee, sleutels en rijbewijs van door ging, ben ik nu volledig op de hoogte van alle recente misdaadcijfers, de (vermeende) oorzaken van de criminaliteitsstijging en de tot nog toe ineffectief gebleken plannen deze tegen te gaan. Met een gerust hart heb ik dus kunnen concluderen dat ik niet het slachtoffer ben geweest van domme pech of – erger – mijn eigen nonchalance (fiets slecht op slot, tas losjes over de schouder, open en portemonnee zichtbaar), maar van een heuse en onmiskenbaar alarmerende trend.

Oorzaken
Volgens de Griekse media is de explosieve toename van grote en kleine criminaliteit ongekend waarbij vooral het grote aantal inbraken en berovingen in het oog springt. Volgens cijfers die de Griekse politie in juli presenteerde steeg het aantal berovingen in de eerste helft van 2008 met 43,4% ten opzichte van diezelfde periode in 2007, het aantal inbraken ging met 21,8% omhoog, terwijl ook het aantal drugsgerelateerde delicten, gevallen van illegale handel en vervalsingen toenam.

Lees verder in Lychnari 5, 2008, pag. 12-14.