Het langeafstandspad E4 door Noord-Griekenland

Annelies Pelt en Fred Majolées

Vanaf het eerste moment dat wij in 1991 voet op Griekse bodem zetten waren we verkocht en  ongeveer gelijk met onze liefde voor Griekenland ontstond de passie voor wandelen. Sindsdien verkennen we Griekenland zoveel mogelijk te voet, en tegenwoordig brengen we onze liefde voor het land en voor wandelen ook op anderen over door het organiseren van wandelreizen. Vooral het langeafstandspad E4 heeft onze diepe belangstelling, met name het stuk op het vasteland van Griekenland.

‘Vanaf 2000 ging Annelies regelmatig voor een wandelreisorganisatie werken, en volgde daarbij minder goed aangegeven, maar wel beschreven bergpaden in o.a. Griekenland. Ook samen kregen we steeds meer zelfvertrouwen, en gingen dus steeds vaker en verder op pad, ook als er verder niets aangegeven was. In 2006 was de laatste blinde vlek op onze Griekse kaart aan de beurt: de Agrafa (lett. het Onbeschreven gebied), en de berggebieden Vardousia en Giona. Het was koud in juni, en regenachtig. Maar we vielen direct voor de groene stilte, de bergdorpen, de uitgestrektheid, en de vele paden. En we kwamen de bekende bordjes tegen: de E4 komt hier doorheen, het langeafstandspad dat loopt van Gibraltar tot Cyprus. We liepen er een aantal stukken van, moesten erg zoeken, maar werden steeds enthousiaster. Dit gebied wilden we graag delen met andere Griekenland-wandelaars! Zo werd het idee geboren om een wandelreis te organiseren over de E4. Afgelopen mei zijn we op pad gegaan voor de voorbereiding. Fred in een kleine 4x4 Suzuki voor het transport en onderzoek, en Annelies te voet.

De E4

De E4 komt Griekenland binnen bij de Bulgaars-Griekse grensovergang Kulata – Promachonas, ten noordwesten van Serres. Tot Flórina volgt hij dan dezelfde route als de E6, langs de Bulgaarse grens westwaarts naar Flórina. Het is een ruig gebied, met voldoende drinkwater, maar slechts weinig overnachtingsmogelijkheden.

Lees verder in Lychnari 08/1, bladzijde 18 e.v.