Kuren en knallen

Wytske Roodbergen

Winterreis naar Noord-Griekenland

Een stralend koude wintermorgen, onze eerste in Ángistro, een windstil gehucht in Macedonië, Noord-Griekenland, gelegen in een vallei en beschut door het majestueuze Kerkini-gebergte aan de westkant, het Vrondou-gebergte aan de zuidkant, en het Bulgaarse Pirin-gebergte in het noorden. Ángistro is het laatste dorp aan een weg die doodloopt. Kenners van hydrotherapie weten dat er in deze vallei verschillende duizend jaar oude thermale baden te vinden zijn, in Siderókastro, Loutrá en Ángistro, die nog niets van hun magie hebben verloren.

Niet dat wij nou zulke experts op het gebied van ‘waterwellness’ zijn, toch spreekt de cultuur rondom sauna’s en Turkse stoombaden ons zeer aan. Als vrienden ons vertellen over deze plek, besluiten we het jaar af te sluiten met een bezoek aan dit redelijk onbekende gedeelte van Noord-Griekenland. In de heldere winterkou maken we de 7 uur durende autoreis vanuit Athene om een paar dagen in Ángistro door te brengen, en er Oud en Nieuw te vieren.

Hamam Ángistro

Vooral Griekse liefhebbers van thermale baden weten Ángistro te vinden. De hamam wordt ons van harte aanbevolen voor reumatische klachten, en voor ons welzijn in het algemeen. Het badhuis ligt iets buiten het dorp, als een onooglijke bakstenen, stomende pukkel tegen de achterkant van hotel Hamam gemetseld. In de koepelvormige badruimte hangt de geur van eeuwenoud vocht. Het heeft iets van een tombe, dit warme bad, en er gaat iets immens rustgevends van uit. Een half uur lang badderen we, en laten onze ruggen masseren onder de waterstralen die uit de muur kletteren. Dan klinkt een bel. Nu is het zaak zo snel mogelijk de warmte van de hotelkamer op te zoeken en daar dan twee uur lang rustig op bed te liggen om bij te komen. De bedoeling is twee keer per dag, drie dagen lang, ’s ochtends en ’s avonds, een bad te nemen. Na elk bad moet het lichaam de kans krijgen te herstellen door twee uur te rusten. Verplicht drinken we liters warm bronwater en eten we supergezond. Na een paar baden slaat bij ons inderdaad de ontspanning toe. Kuren is blijkbaar te leren!

Lees verder in Lychnari 07/5, pag. 6 e.v.