Hoe Griekse matrassen de wereld veroveren

Marietje Wennekendonk, foto’s: auteur

Hoe Griekse matrassen de wereld veroveren

Vraag tien Grieken wat aiforía (duurzaamheid) betekent en negen zullen hun wenkbrauwen optrekken en, met een beetje goede wil, zeggen dat het iets te maken heeft met bosbouw. Het begrip bestaat echter wel degelijk in Griekenland en er is zelfs een Grieks bedrijf, Coco-Mat, dat vooroploopt in wat we in Nederland maatschappelijk verantwoord ondernemen noemen. Sinds een paar jaar heeft dit bedrijf ook een aantal filialen in Nederland, tijd dus om een bezoek te brengen aan het hoofdkantoor in Athene.

De taxi brengt ons, met enige moeite, naar het opgegeven adres. Hij rijdt een wat rommelig, zanderig terrein op waar een groot, licht gebouw verrijst. De begane grond lijkt veel op een grotere uitvoering van de Amsterdamse winkel. Strakke meubels, kleurige kussens en balen stof, vrolijk ingerichte keukens en langs de wand een lange rij bedden met daarboven aan de muur plaatjes van de doorsnede van elke matras.
We hebben een afspraak met Evyenía Lianoú, van wie ons verteld is dat ze gehandicapt is. Als we de lift in willen gaan, stapt daar juist iemand uit met een enigszins mismaakt lichaam. Zou dat degene zijn die we zoeken? Nee, Evyenia wacht ons op achter een bureau in haar rolstoel. Haar een hand geven is moeilijk: haar armen zijn kort en haar handen misvormd. Het is duidelijk dat men in dit bedrijf mensen met een handicap niet schuwt.

Lees verder in Lychnari 2006/3, pag. 4