Lychnari 34 (2020), nummer 3

Ontwikkelingen

L2020 3In 2021 gaat Griekenland vieren dat hetland 200 jaar geleden in opstand kwam tegen het Ottomaanse bestuur. Het begin van een strijd die 9 jaar duurde en resulteerde in het uitroepen van een onafhankelijke Griekse staat. Het huidige Turks-Griekse wapengekletter over migranten, illegale olieboringen en verislamisering van Byzantijns erfgoed zet die viering in een bepaald niet feestelijk l’histoire se répète spanningsveld. Agnes Dijk, onze vertrouwde politieke correspondente, kijkt met haar heldere blik naar dit broeiende conflict en legt de wortels ervan bloot. Een andere correspondente, Andriëtte Stathi-Schoorel, medewerkster vanaf het eerste Lychnari-uur, maar in 2003 overleden, komt in dit herfstnummer weer even tot leven. We troffen in ons archief nog een ongepubliceerd interview van haar met Byzantinoloog Anthony Bryer, die zijn leven wijdde aan het traceren en beschrijven van Pontische monumenten in het huidige noord-Turkije. Een ander aspect van Andriëtte, dat van liefhebster in de rubriek De Schrijver. Mario Molegraaf behandelt hierin haar boek Een glanzende fiets, bestaande uit 15 gesprekken met Griekse schrijvers. Tot slot willen wij u Patrick Gouw voorstellen als onze nieuwe medewerker. Patrick is als historicus verbonden aan de universiteit Leiden en heeft aan het Hoger Onderwijs voor Ouderen (HOVO) verscheidene cursussen gegeven over de nieuwere geschiedenis van Griekenland. Wij heten hem vanaf deze plaats welkom in het redactieteam.

De redactie

Inhoud

Kunstenaars van Santorini

Douwe Laansma bezocht op Santorini een aantal kunstenaars, sprak met hen over hun werk en – belangrijker – fotografeerde hen in hun werkomgeving en hun werken.

Een hete zomer in het oostelijk Middellandse-Zeegebied

Rond het eiland Kastelórizo liepen de spanningen tussen Turkije en Griekenland deze zomer flink op. Agnes Dijk belicht de achtergronden van het conflict.

De weduwe, de cipres en de schande

Tijdens haar werk voor het programma ‘Spoorloos’ stuitte Shereen El Sherbini steeds weer op de in Griekenland sterk aanwezige schaamtecultuur. Een analyse.

Op dag één kocht ik een huis

Ruard Wallis de Vries schreef een boek over zijn avonturen als ‘huisjesmelker’ in Griekenland. Gaandeweg werd hij geconfronteerd met de vluchtelingencrisis en veranderde er veel. In Lychnari een voorpublicatie van het boek Expats en andere vluchtelingen.

Het was een rare zomer, de Griekse zomer van 2020

Pas in juli kon Frans Happel uit Nederland terugkeren naar zijn tweede vaderland Griekenland. Hij beschrijft hoe men in zijn dorp omgaat met het nieuwe normaal.

Een zilveren munt uit Trebizonde

Vlak voor zij stierf schreef Andriëtte Stathi-Schoorel een artikel over haar ontmoeting met Anthony Bryer die de Griekse monumenten in de Pontos bezocht en bestudeerde. Om een of andere reden bleef het artikel op de plank liggen en nu werd het afgestoft.

Een maaltijd met Petros Márkaris

Maria Katsounaki lunchte met de schrijver Petros Márkaris naar aanleiding van diens meest recente boek.

De Cambridge Grammar of Medieval and Early Modern Greek

Marjolijne Janssen vertelt over dit grote werk waaraan zij een bijdrage leverde en over het werk dat daarvoor gedaan moest worden.

Gavdos

Vorig jaar schreef Mark Harvey, ooit leidinggevende van Pavlos Emmanouilidis, een mooi in memoriam bij diens overlijden. In de correspondentie daarover meldde hij ook een artikel geschreven te hebben over Gavdos. Omdat dat in het Engels was en nog bewerking behoefde, bleef het liggen. In mei overleed Mark aan de gevolgen van covid-19, en nu vertaalde en bewerkte Wietty Belly zijn artikel. Lees hier het hele arrtikel.

Niet zonder de heilige Nikólaos en de Panayía

Ruim 10 jaar geleden belandde Hans Verheij met zijn vrouw bij een vervallen klooster. Noeste arbeid heeft ervoor gezorgd dat het klooster opnieuw is opgebouwd.

Dinos Christianópoulos

Op 11 augustus overleed de dichter – en nog veel meer – Dinos Christianópoulos. Hero Hokwerda staat stil bij de dood van een bijzonder mens.

De vrouw zonder armen

De Venus van Milo behoort sinds twee eeuwen tot de absolute topstukken van het Musée du Louvre in Parijs. Maar waarom groeide nu juist dit antieke beeld uit tot een cultureel icoon en keert het ooit nog terug op het eiland Milos? Patrick Gouw legt het uit.

Rubrieken

Muziek | Nektaría Karantzí | Michiel Koperdraat schrijft dit keer over de zang in de orthodoxe kerktraditie, een kunst die zangeres Nektaría Karantzí perfect beheerst.

Vertaling van Grieks artikel over Ayos Porfýrios waarnaar verwezen wordt

De schrijver | Andriëtte Stathi-Schoorel | Mario Molegraaf schrijft dit keer over Andriëtte Stathi-Schoorel, tot haar overlijden in 2003 een vast medewerkster van Lychnari.

Matiës | Zomer in de zieke stad | Ilias Manglinis schreef een bespiegeling over het door corona stilgevallen Athene vanuit het ziekenhuis waar zijn dochtertje ligt. | Voorouderverering | Nikos Dimou verzet zich tegen de gedachte dat wij zijn van wie we afstammen: we zijn wat we doen.

Uit de Griekse keuken | Courgettebloemen Na haar artikel over de Pontische broodjes wilde Eleftería Triandafyllidou wel vaker haar kennis van de Griekse keuken delen. Dit keer over gebakken courgettebloemen.

Reacties | De Griekse Kerk | Wat Agnes Dijk in haar vorige artikel schreef over ‘De Griekse Kerk’ behoeft wel enige nuancering, meende Bert Groen.

Boeken | Midzomer, stadsmoe | Mario Molegraaf over Midzomer, stadsmoe van Bernard Wesseling en een bericht over Victoria Hislop.

Agenda | Dankzij corona ook dit keer een agenda die vooral verwijst naar websites.