To Proto Nekrotafío, Athenes Eerste Begraafplaats

Daniël Koster

nekrotafio

Wie in het hectische Athene wil ontsnappen aan de monotone verkeersdreun en de uitlaatgassen, kan kiezen uit oases als het Nationale Park tussen het parlementsgebouw en het Zappion, het archeologische park dat de Akropolis, de Agora de Philopappus en de Pnyxheuvel omsluit en de Keramikós, de antieke begraafplaats net buiten de Dipylonpoort. Vrijwel onbekend en daardoor onbemind is de Proto Nekrotafío, Athenes Eerste Begraafplaats.

Dit Atheense Père Lachaise, waarvan de vroegste sectie in 1837 werd aangelegd, is een synthese van een dicht begroeid exotisch park, een museum van sociale geschiedenis en een kunstgalerij, zoals Elisabeth Speller terecht heeft opgemerkt. Het levert de aandachtige bezoeker een caleidoscopisch overzicht op van de turbulente en vaak gewelddadige Nieuwgriekse geschiedenis. Hier vinden we naast het graf van een van de oprichters van de Filikí Etería ook veel graven van de ‘helden van 1821’ zoals de Griekse vrijheidsstrijders meestal worden genoemd. Ook de geslachten van de Fanarioten zijn goed vertegenwoordigd. Telgen uit deze Griekse elite, die vaak hoge functies (zoals tolk en gouverneur van de Donauvorstendommen Moldavië en Walachije) vervulden aan het Osmaanse hof, stamden oorspronkelijk uit de wijk Fanari in Constantinopel. Sommigen van hen waren bij het uitbreken van de opstand naar Griekenland gevlucht en wisten ook in het onafhankelijke Griekenland belangrijke posten te bereiken.

Verder ligt hier een keur aan 19e en 20ste-eeuwse geestelijken, politici, geleerden, literatoren, musici, zangers en acteurs

Lees en kijk verder in Lychnari 2008/3 blz. 29 e.v.